pixabay.com

Grenland je pod udarom rekordnog toplog talasa zbog kojeg je Evropa prethodnih nedelja proključala. Više od polovine ledenog pokrivača najvećeg ostrva na svetu je u procesu topljenja, a samo u julu se toliko leda istopilo da je podiglo nivo svetskog mora za 0,5 milimetara.

Više od 10 milijardi tona leda izgubljeno je samo u sredu, dok je sve zajedno u julu ta brojka 197 milijardi tona. Oko 100 milijardi tona leda uzrokuje povećanje nivoa mora od 0,28 milimetara.

Neuobičajeno visoke temperature uzrokovale su veliko topljenje leda na Grenlandu ovog leta, a naučnici ističu da će sigurno biti izjednačen, a možda i srušen rekord iz 2012. godine, prenosi Independent.

Endru Sol, stručnjak za glečere sa Univerziteta u Šefildu, navodi da su Grenland i drugi delovi arktičkog pojasa na udaru izuzetno intenzivnog toplotnog talasa.

Kao primer navodi da je sredinom juna temperatura na istočnoj obali ostrva bila devet stepeni iznad proseka za period od 1981. do 2010. godine.

„Početkom jula bio sam na ekspediciji na Grenlandu gde smo izmerili 17 stepeni u hladu. Nedelju dana kasnije na Elesmer ostrvu u kanadskom Arktiku bilo je 21 stepen Celzijusa“, kaže Sol.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime