M. Karović

U ovom trenutku nema elemenata koji bi ukazivali na to da bi Grčka priznala nezavisnost Kosova, ocenio je nekadašnji diplomata Zoran Milivojević koji izjave da će Grčka promeniti svoj stav po tom pitanju vidi kao špekulacije u funkciji političkog pritiska.

Milivojević komentarišući tvrdnje alitičara spoljne politike Dejvid Filipsa i Danijela Servera da će Grčka promeniti stav i verovatno priznati Kosovo, kao argument da to Grčka neće uraditi između ostalog i zbog pitanja Kipra koji je za Grčku od prvorazrednog nacionalnog interesa, kao i da stranka koja je sada na vlasti u Grčkoj – Nova demokratija ima jasan stav oko tog pitanja.

– Vlada premijera Micotakisa i politička platforma Nove demokratije čvrsto stoji na principijelnim pozicijama vezanim za taj stav – kaže Milivojević.

Napominje da konstantno postoji pritisak još od ranije na Grčku i to zato što ona nema unutrašnji problem koji bi od nje zahtevao principijelni stav po tom pitanju, kao što imaju Španija sa Gibraltarom i Katalonijom, Kipar, Rumunija vezano za mađarsku manjinu, ali i za Moldaviju, Slovačka vezano za mađarsku manjinu.

Milivojević navodi da pritisak na Grčku da se pitanje kosovske nezavisnosti prelomi postoji i zbog toga što su u poslednje vreme američko-grčki odnosi podignuti na viši nivo, a Grčkoj je data pozicija koordinatora zapadnih interesa u ovom regionu.

U svakom slučaju, Milivojević smatra da poruke iz nevladinog sektora Amerike su po pravilu provokativne i više sračunate na testiranje i otvaranje teme u funkciji pritiska, izazivanja političkih tenzija, stvaranja nepoverenja.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Milivojević smatra da postoji interes i u Vašingtonu i u Briselu da se on nastavi, ali piatnje je, kaže, da li će to biti tehnički nastavak dijaloga ili suštinski.

Ističe da ako se krene od onoga što nudi Aljbin Kurti, odnosno od politike reciprociteta – uzajamnog priznavanja, onda nema šanse čak ni za tehnički dijalog.

– Za nastavak dijaloga mora biti ispunjeno da platforma bude odgovarajuća onome što nudi realpolitika na terenu, znači nema razgovora o statusnim pitanjima, već o normalizaciji, o onome što ide u korist ljudima i životu na terenu, socijala, slobodna kretanja, otvorena nerešena pitanja, sve to u funkciji normalizacije i druga stvar je formiranje zajednice srpskih opština – kazao je Milivojević.

Osvrnuo se i na promovisanje velikoalbanske ideje Kurtijevog “Samoopredeljenja” i kazao da premijer prištinske vlade tu ideju promoviše na direktan način tako što formira partiju i učestvuje na parlamentarnim izborima u Albaniji i formira partiju u Severnoj Makedoniji.

– Ostvaruje program koji u sebi ima ideju ‘velike Albanije’. Više ne govorimo u teorijskom smislu o tome, već je to potpuno jasno – kaže Milivojević.

Dodaje da Kurti polazi od toga da je pitanje Kosova i Metohije rešeno i da je Kosovo albansko i velikoalbansku ideju promoviše van južne pokrajine Srbije.

– To je sve skupa opasno jer u promociji velikoalbanske ideje računa na radikalne pristupe, na ono čime se i OVK svojevremeno orijentisala i pokušavala na taj način da završi posao – smatra Milivojević.

Nesporno je da Kurti albansko pitanje na Balkanu hoće da reši na štetu susednih država – Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, ali i Grčke jer “velika Albanija” sve to podrazumeva, kaže Milivojević koji smatra spornim to što u svemu tome nema reakcije međunarodne zajednice.

– Svaka tolerancija toga ide protiv mira i stabilnosti na ovim prostorima – kazao je Milivojević.

Ukoliko Samoopredeljenje uđe u parlament nakon izbora u Albaniji, to će značiti verifikaciju te politike.

– Problem je i to što Kurti više nije lider partije u opoziciji, već ima vlast u Prištini i njegova odgovornost je mnogo veća nego kada je u opoziciji i on sada ima instrumenta kojima može direktno da utiče na mir i stabilnost u regionu – zaključuje Milivojević.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime