Grom udario u crkvu

0

Đ. Janković
Sveštenik Kojić pokazuje štetu u hramu
 

Prema rečima sveštenika Milovana Kojića jaka detonacija probudila je njega i njegovu porodicu u kući udaljenoj desetak metara od crkve.

Stara 142 godine

Crkva Svetog proroka Ilije stara je 142 godine, a zvonik u koji je udario grom visok je 42 metra. U nedelju pre podne oko crkve je postavljena traka da znatiželjnici ne bi ulazili, a narednih dana biće sagledana šteta i način kako da se što pre sanira.

– Silovito je puklo i kada sam izašao na sve strane je bio dim i mrak. Jedino svetlo bio mi je mobilni telefon i onda sam video da je izbio požar u zvoniku. Uleteo sam u crkvu i ugasio ga brzo, koristio sam vojničke čizme koje su mi bile pri ruci. Grom je udario u krst na zvoniku i znatno oštetio hram, a kroz instalacije je uleteo u parohijsku salu i moju kuću. Izleteli su strujomeri, a kod mene u kući je eksplodirao bojler, a uništeni su i svi električni aparati. Za desetak minuta su stigli vatrogasci i ekipa EPS da raskači struju i hvala Bogu niko nije nastradao u ovoj nesreći – priča uzbuđeno sveštenik Kojić dok pokazuje unutrašnjost hrama.

Od siline udara ulazna vrata crkve su izvaljena i odbačena nekoliko metara dalje, dva sata sa zvonika su odletela na različite strane, jedan su našli u porti desetak metara od hrama, a drugi van crkvenog dvorišta nekih pedesetak metara dalje. Izvaljeni su i popucali prozori, unutrašnjost crkve puna je komada delova maltera i stakla, jedan luster je pao, oštećeni su ikonostas, u koji je udario komad prozora, ikone, krov, stare drvene stepenice u zvoniku, a bela fasada crkve je posivela.

Kojić kaže da je crkva oslikana 2008, a godinu pre postavljena je nova instalacija, da bi sada pretrpela ovakvu štetu.

– Crkva više od 20 godina ima gromobran i nikada nije bilo problema. Ovako nešto se do sada nije dešavalo – kaže sveštenik.

Uznemireni meštani dolazili su tokom jučerašnjeg prepodneva u crkvu, a stariji su se krstili u čudu.

– Kiša je, čini mi se tek počela da rominja, kada je puklo. Mislim da je to bio prvi grom i eto, baš udari u našu crkvu. Sačuvaj Bože, ovo izgleda kao da je puk'o dinamit – kaže jedan stariji meštanin zabrinuto.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here