Američka kompanija Gugl objavila je članak u kom se navodi da su sa svojim superrračunarom, “kvantnim računarom”. Obavlja proračun koji obični računar nikada ne bi mogao da završi.

Gugl ističe da je njegov eksperimentalni “kvantni procesor” za samo nekoliko minuta završio proračun na kojem bi “tradicionalni superkompjuter” radio hiljadama godina.

Istraživači su izrazili su očekivanje da će kvantni računari u narednim godinama doneti napredak u sektorima poput veštačke inteligencije, nauci o materijalima i hemiji.

Prema njihovim rečima, njihov kvantni računar za samo 200 sekundi može da reši problem za čije rešavanje je najbržim računarima danas potrebno 10.000 godina.

Komnpanija “Google” pokušava da prestigne konkurentne kompanije poput “IBM” i “Microsoft” da komercijalizuje tehnologiju i da je proda u sklopu svog poslovanja sa “cloud” (virtuelni prostor za skladištenje podataka).

“Nadamo se da će ljudi početi da koriste ovu tehnologiju i da će tražiti stabilnost i interfejs “cloud”-a, – rekao je šef odeljenja “Google”-a zaduženog za kvantnu tehnologiju Džon Martinis.

“Gugl” je stao u odbranu svog stava ali ne osporava stavove svojih konkurenata.

Proizvedeno je samo nekoliko čipova sa 54 kjubita koji je daleko snažniji od standardnog 64-bitnog čipa u brojnim današnjim računarima. Međutim, da bi ova tehnologija bila korisna običnim korisnicima, potrebno je proizvesti čipove sa više hiljada kjubitova.
Martinis ističe da “Google” vidi smer ka proizvodnji računara sa 1.000 kjubitova i izrazio je uverenje da imaju pouzdan proces za proizvodnju novog (procesora) pod nazivom “Sycamore” (u prevodu sikamor)

Bez obzira na to da li je Gugl postigao “kvantnu nadmoć” ili ne, njegovo otkriće može biti važno konkurentima, a ukazuje i da rad na tom polju sazreva.

– Tačka ‘kvantne nadmoći’ koju je Google navodno postigao, ključni je korak u potrazi za praktično upotrebljivim kvantnim računarima – napisao je Džon Preskil, profesor Instituta Kaltek iz Kalifornije koji je izvorno skovao termin “kvantne nadmoći”.

To znači da istraživanje “kvantnog računanja” može uc´i u novu fazu, napisao je on, iako će do znatnijeg uticaja na društvo “možda proći i decenije”. Od proračuna koji je obavio Googleov kompjuter, ima malo praktične koristi, napisao je Preskil, dodajući: osim za testiranje procesora. I Monro je to potvrdi.

– Zanimljivija tačka biće kada se napravi neka korisna aplikacija – zaključio je Preskil.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here