Brojna publika

Đorđije Koprivica, srpski narodni guslar, gostovao je u parohiji Sv. velikomučenika Georgija, u Kopenhagenu. Nakon nastupa u švedskom Stokholmu, Geteborgu i Malmeu, ovaj vrsni guslar predstavio se i našoj publici u ovoj skandinavskoj zemlji, da bi već ove nedelje nastavio sa svojom turnejom po Nemačkoj.

Đorđije je ne samo guslar i narodni pevač, već je i neumorni sakupljač narodnog blaga. Stvaralac je i autor više knjiga koje neguju našu kulturnu baštinu. Posebno neguje rad sa mladim guslarima, a to posebno potvrđuju njegova deca Ognjen i Jelena. Pred svaku pesmu Đorđije je publici ispričao postanak pesme, bilo da je to iz ranog epskog perioda, kosovskog, vremena Jugoslavije ili, pak, skorašnjeg vremena.

Interesantan je bio podatak iz njegovih priča da je ranijih godina najviše publike imao na koncertima u Bosni i Hercegovini, posebno u Sarajevu, kao i njegovo više puta privođenje na “informativne” razgovore, nakon pesme “Badnje veče”. Nakon uspešnog nastupa, uz bogatu trpezu, nastavljen je razgovor i druženje sa ovim vrsnim umetnikom.

Čuvar narodnog blaga: Đorđije Koprivica

Đorđije je gusle je počeo da svira još kao petogodišnjak, a već nekoliko decenija se profesionalno bavi guslarstvom i skoro da nema mesta koje je u rasejanju naseljeno Srbima, a da on nije prenosio duh i snagu našeg bogatog epskog nasleđa i tradicije pravoslavlja.

Bezbroj nagrada

Đorđije Koprivica osvojio je do sada mnoštvo nagrada i priznanja na raznim festivalima i više puta je bio proglašen za najboljeg guslara Jugoslavije i Srbije. Objavio je nekoliko desetina vrlo tiražnih audio i video zapisa, dve zapažene zbirke poezije.