Gušter veliki kao vrh olovke!

"Zbog seče šuma i klimatskih promena mnoge od ovih vrsta će uskoro nestati i to i pre nego što ih nauka definiše“, rekao je dr. Pol Hamilton, vođa ekspedicije, prenosi britanski Dejli Mejl.

 

Njegov tim je pronašao i tri nove vrste daždevnjaka, ali i takozvanu „bushmaster“ zmiju, odnosno, najdužnu zmiju otrovnicu na svetu, koja je retko viđana, jer su je stanovnici predela u kojima je nastanjena lovili u tolikoj meri da je ova vrsta gotovo izumrla.

 

Otkriće koje je naučnicima donelo najviše uzbuđenja su svakako žabe koje jaja polažu na drveću, a umesto punoglavaca iz njih se izležu minijaturne verzije odrasle žabe.

 

No, porast temperature i suša prisiljavaju životinje da se sele iz svojih prirodnih staništa i tragaju za vlažnijom i hladnijom klimom. Ukoliko se ubrzo nešto ne učini naučnici predviđaju da bi brojne ekvadorske prašume, ali i sve one retke i ugrožene vrste životinja koje borave u njima, mogle zauvek da nestanu.

 

Naprimer, novootkrivene vrste žaba su posebno osetljive na klimatske promene budući da one jaja polažu samo na vlažna stabla. Inače, naučnicima su ove kišne šume posebno zanimljive za istraživanje jer se u njima kriju brojne još uvek nepoznate životinje. Prošla ekspedicija je pronašla više od 140 novih vrsta gmizavaca i vodozoemaca.

 

"Naše znanje o tropskim životinja je i dalje veoma malo. Mi smo tek zagrebali po površini i potrebno je još mnogo vremena za dalja istraživanja. No, ukoliko se nešto ne učini što pre kako bi se sprečile klimatske promene ove vrste će zauvek nestati“, kazao je Hamilton dodajući da je dobra vest da te životinje još uvek žive u svojim staništima što daje barem malo vremena da se nešto učini kako one ne bi izumrle.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime