EPA/Carlos Ortega
Antonio Gutereš

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da se Bliski istok nalazi “na ivici” sukoba punih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

– Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta punih razmera. Sada je vreme za deeskalaciju – rekao je Gutereš na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael, prenosi Rojters.

On je istakao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

– Imamo zajedničku odgovornost da obezbedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći – rekao je Gutereš.

On je ukazao i na zajedničku odgovornost za okončanje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i obnavljanje bezbedne plovidbe u Crvenom moru.

– Imamo zajedničku odgovornost da radimo za mir. Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte nove ratove – naglasio je on.

Sednica Saveta bezbednosti UN održana je na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada na diplomatsku misiju Irana u Damasku.

1 COMMENT

  1. ОСНОВНИ АКТЕР ЈЕ АМЕРИКА
    ЊОЈ ЈЕ У ИМТЕРЕСУ ДА СЕ РАТУЈЕ
    И НАРАВНО ОНА ЈЕ ТА КОЈА ШТИТИ И ХУШКА ИЗРАЕЛ

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here