EPA

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš kritikovao je zemlje koje su “ignorisale preporuke” SZO za postupanje u pandemiji koronavirusa.

On je ocenio da je svet platio “visoku cenu” različitih strategija.

– Videli smo izraze solidarnosti, ali veoma malo jedinstva u našem odgovoru na kovid 19. Zemlje su sledile različite strategije, ponekad kontradiktorne, a svi plaćamo visoku cenu – izjavio je Gutereš na video-konferenciji na otvaranju godišnjeg sastanka Svetske zdravstvene skupštine.

Generalni sekretar UN je takođe ukazao na to da je “veliki broj zemalja ignorisao preporuke SZO”.

– Kao posledica toga, virus se proširio po svetu i sada ide ka zemljama na jugu, gde bi mogao da ima još razornije posledice – upozorio je Gutereš i pozvao da se uloži “veliki multilateralni napor” s obzirom na ovu “tragediju”.

– Nadam se da će istraživanje vakcine moći da bude polazna tačka – ocenio je on.

Svetska zdravstvena skupština, koja se prvi put u istoriji održava virtuelno, trajaće samo dva dana zbog pandemije koronavirusa.

Uprkos tenzijama između Vašingtona i Pekinga, zemlje se nadaju da će konsenzusom usvojiti rezoluciju koju je podnela Evropska unija. Rezolucijom se traži što brže pokretanje procesa procene kako bi se ispitao međunarodni zdravstveni odgovor i mere SZO u borbi protiv pandemije.

U rezoluciji se takođe poziva na “univerzalan, brz i pravičan pristup svim proizvodima (…) potrebnim da bi se odgovorilo na pandemiju”, i ističe uloga “vakcinacije velikog obima protiv kovida-19, kao globalnog javnog dobra da bi se sprečilo, zaustavilo i eliminisalo prenošenje u cilju zaustavljanja pandemije”.

Neimenovani izvor evropske diplomatije rekao je da će usvajanje rezolucije konsenzusom biti “važan rezultat zato što će SZO biti prvi svetski forum koji se jednoglasno saglasio oko nekog teksta”.

Prema tom izvoru, u rezoluciji se postavljaju i “teška” pitanja, uključujući poreklo virusa i reformu SZO, koju traže SAD.

“Nijedna tema nije izbegnuta” u rezoluciji, posebno kad je reč o “nastavku reforme SZO i njenih kapaciteta koji su se pokazali nedovoljnim za sprečavanje krize ovih razmera”, dodao je u izjavi Frans presu taj evropski izvor.

Američki ambasador u UN u Ženevi Endru Bremberg izrazio je u petak nadu da će se SAD “pridružiti konsenzusu”.

1 COMMENT

  1. Slatko sam se nasmejao, kao Putin kad mu je novinar rekao da Rakete u Poljskoj služe isključivo za odbranu od iranskih raketa. Mislim da se i cela Beorusija smeje koja je oterala SZO predstavnike. Samo Bilu Gejtsu nije smešno jer je razotkriven.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here