EPA/Carlos Ortega
Antonio Gutereš

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas da je “krajnje vreme da se zaustavi opasan krug odmazdi na Bliskom istoku”, saopštio je Guterešov portparol Stefan Dižarik.

Dižarik je naveo da Gutereš osuđuje svaki čin odmazde i apeluje na međunarodnu zajednicu da radi na sprečavanju daljeg razvoja situacije koji bi mogao da dovede do razornih posledica za ceo region Bliskog istoka i šire, preneo je Rojters.

Neimenovani iranski zvaničnik izjavio je ranije danas, nakon izveštaja svetskih medija da je Izrael pokrenuo napad na iransku teritoriju i da su u iranskom gradu Isfahanu odjeknule eksplozije, da nije potvrđeno da je incident izazvan iz inostranstva.

“Nismo utvrdili nikakav spoljašnji napad, a istraga više naginje ka tome da se neko infiltrirao, nego da je izvršen napad koji je došao van zemlje”, rekao je zvaničnik, preneo je Rojters.

Naveo je da Iran nema plan da se momentalno osveti Izraelu.

Američki zvaničnik prethodno je rekao za Si-En-En (CNN) da je Izrael napao iranski grad Isfahan u znak odmazde za iranski napad na Izrael 13. aprila, a iranski mediji objavili su da su oborena tri drona iznad Isfahana.

Iran je napao Izrael 13. aprila sa oko 300 dronova i raketa u znak odmazde za napad Izraela na konzulat u Damasku 1. aprila u kojem su poginuli komandant iranske Revolucionarne garde u Siriji i u Libanu, Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here