EPA/Carlos Ortega
Antonio Gutereš

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je sporazum postignut između državnih komisija Jermenije i Azerbejdžana u okviru razgraničenja između dve zemlje, izjavio je Guterešov portparol Stefan Dižarik, prenosi Tanjug.

Dižarik je naveo da Gutereš ohrabruje Jermeniju i Azerbejdžan da nastave razgraničenje i demarkaciju preostalih delova državne granice, kao i da se pozabave svim otvorenim bilateralnim pitanjima u cilju postizanja pune normalizacije odnosa.

Gutereš pomno prati proces normalizacije odnosa Jermenije i Azerbejdžana, naveo je Dižarik. Portparol azerbejdžanskog Ministarstva spoljnih poslova Ajkan Hadžizada saopštio je u petak da je Jermenija pristala da vrati Azerbejdžanu četiri sela koja se nalaze na zajedničkoj granici, a koja je zauzela početka 1990-ih godina.

Azerbejdžanski zvaničnici su prethodno poručili da je povratak sela neophodan uslov za mirovni sporazum kojim bi bio okončan trodecenijski sukob dve zemlje koje su bile deo Sovjetskog Saveza.

Posle dva velika vojna sukoba, situacija se dramatično promenila u korist Azerbejdžana prošlog septembra, kada su njegove snage izvele munjevitu ofanzivu koja je za cilj imala povratak kontrole nad regionom Nagorno-Karabah, gde su etnički Jermeni uživali de fakto nezavisnost od sredine 1990-ih godina, podseća Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here