EPA/Carlos Ortega
Antonio Gutereš

Ujedinjene nacije dobile su pozitivne signale od niza evropskih luka u vezi s izvozom đubriva iz Rusije, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u intervjuu za Sputnjik.

– Mi, pre svega, pokušavamo da ubedimo one koji stvaraju određene prepreke da ih ukinu. Ove sedmice sam imao intezivnu seriju kontakata s liderima Evropske unije, liderima raznih zona Evropske unije. I nadam se da će biti pozitivnih promena u onome što se tiče mogućnosti distribucije ruskog žita i đubriva bez prepreka kroz Evropu na druga tržišta – rekao je Gutereš komentarišući informacije o tome da su brodovi s ruskim đubrivom zaglavljeni u evropskim lukama i ne mogu da plove u zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Gutereš je dodao da su predstavnici Ujedinjenih nacija u kontaktu i s predstavnicima evropskih luka.

– Dobili smo pozitivne informacije od Roterdama, od finske luke Kotko. Takođe razgovaramo s Antverpenom, Hamburgom. Veoma se pažljivo odnosimo prema tom problemu – rekao je Gutereš.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom savetovanja sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije nedavno skrenuo pažnju na to da svega tri odsto isporuka u okviru „sporazuma o žitu“ iz ukrajinskih luka idu u zemlje kojima su potrebne. On je dodao da rusko đubrivo mogu da kupuju samo zemlje Evropske unije, a da je isporuka te robe u zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike preko evropskih luka i dalje zabranjena.

Gutereš je rekao da naredne nedelje planira da na marginama Generalne skupštine UN razgovara s ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom o „sporazumu o žitu“, kao i o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva na svetsko tržište.

Prema Guterešovim rečima, Ujedinjene nacije intezivno rade na tome da se stvore uslovi za ukidanje svih prepreka koje ometaju izvoz prehrambene robe.

– Naravno, razgovaraćemo i o drugim aspektima koji se odnose na ukrajinski sukob, razgovaraćemo o klimi, kao i o međunarodnoj situaciji u celini – rekao je generalni sekretar UN.

U Istanbulu su 22. jula potpisani sporazumi o ukidanju ograničenja izvoza ruskih prehrambenih proizvoda na svetsko tržište, kao i o doprinosu Rusije izvozu ukrajinskog žita. Sporazume su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here