Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izrazio je žaljenje zbog nedostatka spremnosti svetskih sila i podeljene međunarodne zajednicu za borbi protiv koronavirusa, a naročito zbog neadekvatne podrške siromašnim zemljama.

Novim koronavirusom zaraženo je oko 3,2 miliona ljudi širom sveta, a preminulo je više od 227.000 ljudi, podseća Guteters.

Odgovarajući na pitanja o globalnom liderstvu, Gutereš je juče na konferenciji za novinare u Njujorku rekao da je međunarodna zajednica podeljenja kada je “više nego ikad važnije” da bude ujedinjena.

– Postoji nepovezanost između liderstva i moći. Vidimo primere lderstva, ali oni obično nisu povezani sa moći. A gde vidimo moć, ponekad nema neophodnog liderstva – rekao je Gutereš.

On je izrazio nadu da će to uskoro biti prevaziđeno.

Petnaestočlani Savet bezbednosti UN proveo je više od mesec dana pokušavajući da se dogovori o rezoluciji koja će naglasiti urgentnu potrebu za jačom saradnjom svih zemalja u borbi protiv epidemije.

Tačka spoticanja, kažu diplomate, bila je kako da se rezolucija odnosi prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kojoj su SAD obustavile finansiranje, nezadovoljne njenim ponašanjem u pandemiji i optužujući je da je “kino-centrična”.

– Postoje dve apsolutno ključne zemlje. Doprinos Kine i SAD u borbi protiv Kovida 19 i svim drugim aspektima razvoja međunarodnih odnosa, što je od ključnog značaja i nadam se da će to biti moguće u budućnosti – rekao je Gutereš.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here