M. Stanković
Pamtiće zajedničke Đurđevdane: Slaviša i parohijani na proslavi crkvene slave

Pre devet godina je u Hram Svetog Georgija u Osnabriku na liturgiju došao Slaviša Janković koji je radeći za firmu Alius iz Maribora stigao u Nemačku. Njegovi redovni dolasci na bogosluženja i pomoć svešteniku u oltaru učinili su da je postao stalni član osnabričke parohije kome su se svi radovali.

Zato je nedavno saopštenje nadležnog paroha, protoprezvitera-stavrofora Marinka Rajaka, tokom nedeljne liturgije, da će Slaviša napustiti parohiju izazvalo tugu kod mnogih vernika i svi su se sjatili oko njega na još jedno zajedničko pojanje za pevnicom, kao što su to godinama činili.

Po profesiji varilac, što je traženo i cenjeno zanimanje u Nemačkoj, Slaviša je uvek imao mnogo posla, ali je odlučio da svoj radni vek završi i da se povuče iz javnosti. Do penzije bi trebalo da radi jos desetak godina, međutim on je želeo da se tokom ovogodišnjeg Velikog posta potpuno posveti molitvenom životu, tačnije monaškom i da ode u manastir.

– Na poslu su moju odluku prihvatili sa razumevanjem. Obišao sam mnoge manastire u Srbiji i odlučio sam da postanem iskušenik fruškogorskog manastira Velika Remeta, a to je savet i mog nadležnog osnabričkog paroha oca Marinka – objašnjava nam budući monah.

Iguman manastira Velika Remeta, Stefan, pozvao je Slavišu da dođe u manastir i bude poslušnik do sticanja zvanja iskušenika i kada dođe vreme za to primi monaški postrig na predlog igumana, a uz blagoslov vladike sremskog Vasilija.

Svu pomoć oko odlaska u manastir i snalaženja u novoj sredini Slaviši pruža i Jovan Rajak, mladi paroh iz Paragova, takođe iz Eparhije sremske.
Pozdravljajući se sa braćom i sestrama u osnabričkoj parohije hadži Slaviša je poručio:
– Svima želim da živite u ljubavi, zdravlju, sreći i u miru i da se ne zaboravimo.

U crkvi od detinjstva

Slaviša Janković je rođen u Ćupriji 1964. Još kao dečak je rado odlazio u tamošnju Crkvu Svetog Georgija, pomagao u oltaru i prodavao sveće.
Pohodio je Svetu goru i Svetu zemlju i tada je obišao sva najznačajnija istorijska mesta od rođenja do stradanja Isusa Hrista i svom imenu dodao zvanje hadži.

Izvor:
M. Stanković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here