Kosovo online
Hašim Tači

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači završio je danas drugi dan ispitivanja u tužilaštvu Specijalnog suda u Hagu, a njegovo saslušanje će biti nastavljeno sutra.

Pojedini prištinski mediji prenose da je Tači i danas šest sati boravio u zgradi suda i da je onda odmah otišao automobilom ne obraćajući se novinarima.

Ispitivanje se nastvlja sutra, od 13 casova.

Prošlog meseca obelodanjeno je da je protiv Tačija u aprilu napisana optužnica za ratne zločine na Kosovu i da se nalazi na potvrđivanju kod sudije za prethodni postupak.

Tači je u ponedeljak posle ispitivanja, koje je, takođe, trajalo više od šest sati, izjavio da je sve vreme slušao o tehničkim pitanjima koja su mu postavljali predstavnici Tužilaštva i njegov pravni zastupnik.

To tužilaštvo je 24. aprila podiglo optužnicu protiv njega za niz ratnih zločina na KiM, a sada se ona nalazi kod sudije zaduženog za njeno preispitivanje i donošenje odluke o potvrđivanju, saopštilo je krajem juna Specijalizovano tužilaštvo.

Prema saopštenju tužioca, Tači, predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice terete se za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Prištinska Gazeta ekspres je ranije danas objavila da je Tači angažovao američkog advokata Pjera Ričarda Prospera, bliskog saradnika bivšeg američkog predsednika Džordža Buša.

Prosper je vršio dužnost američkog ambasadora za ratne zločine u Bušovoj administraciji.

Izvori bliski Tačiju rekli su za Gazetu da će Prosper biti sa Tačijem tokom današnjeg saslušanja pred Specijalnim sudom u Hagu.

Gazeta navodi da nije poznato ko će Tačija zastupati u budućim postupcima u Hagu, s obzirom na to da Prosper nije na listi 179 akreditovanih advokata koje je sud objavio.

Među onima koji bi mogli da ga brane pominju se poznati međunarodni pravnici, među kojima su bivši tužilac na suđenju Slobodanu Miloševiću Džefri Najs, kao i hrvatski advokat Luka Mišetić, koji je u Hagu branio hrvatskog generala Antu Gotovinu.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime