Tanjug/AP

Hamas je danas saopštio da izraelski predlog o primirju i oslobađanju talaca koji je dobio od katarskih i egipatskih posrednika ne ispunjava nijedan od zahteva tog palestinskog militantnog pokreta koji ima vlast u Pojasu Gaze.

U saopštenju se izražava zahvalnost za napore posrednika, ali se navodi da Izrael nije odgovorio ni na jedan od zahteva Hamasa.

Hamas dodaje da, i pored ovih zabrinutosti, proučava najnoviji predlog I ”obavestiće posrednike o svom odgovoru kada to bude završeno”.

Saopštenje dolazi u trenutku intenzivnih napora SAD, zajedno sa katarskim i egipatskim posrednicima, da se postigne dogovor za oslobađanje talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze od 7. oktobra, u zamenu za primirje u sukobu koji se trenutno vodi u toj palestinskoj enklavi.

Sporazum o kojem se trenutno raspravlja predviđa oslobađanje oko 40 izraelskih zarobljenika koji se drže u Gazi u zamenu za privremeno primirje i oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika iz zatvora, uključujući neke osuđene za smrtonosne napade, navodi “Tajms of Izrael”.

Hamas traži trajni prekid vatre u Gazi, uz povratak Palestinaca u svoje domove na severu Gaze i potpuno povlačenje izraelskih trupa.

1 COMMENT

  1. Nakon ovog razaranja i uzasa – sta imaju vise da pregovaraju? Smrt je jedino resenje. Jer bolje umreti gladan – i boriti se dok i zadnje palestinsko dete ne umre pred ocima sveta. Ovaj uzas i pomor celog naroda ce ostati veliki kredit koji je Bibi uzeo. Nece vise nigde, nikad i niko biti miran i spokojan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here