Vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je pol poziciju pred Veliku nagradu Štajerske, drugu trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1 koja se vozi u nedelju. 

Šestostruki svetski šampion je na stazi “Red Bul ring”, uprkos velikim padavinama, dominantno došao do 90. pol pozicije u karijeri, sa više od sekunde prednosti u odnosu na Maksa Ferstapena u Red Bulu. Treće vreme imao je vozač Meklarena Karlos Sains junior, a novi loš rezultat upisali su vozači Ferarija Fetel i Laklerk, koji će startovat sa 10. i 11. pozicije.

Održavanje drugih kvalifikacija sezone bilo je pod znakom pitanja zbog loših vremenskih uslova u Špilbergu, što je bio razlog otkazivanja trećeg slobodnog treninga. Međutim, posle nešto manje od sat vremena odlaganja, dato je zeleno svetlo da one krenu, a Hamilton je bio klasa za sebe tokom njih.

Britanac je tokom poslednjeg dela konstantno poboljšavao svoje najbolje vreme, a jedino mu je Ferstapen u pojedinim trenucima pretio, ali je izgubio kontrolu pri svom poslednjem pokušaju da ga sustigne. Mladi Holanđanin je na kraju bio sekundu i 216 hiljaditinki iza aktuelnog šampiona, a 182 hiljadita dela sekunde ispred Sainsa.

Vozaču Meklarena će se u drugom startnom redu pridružiti Valteri Botas u Mercedesu, koji je prošlog vikenda pobedom otvorio novu sezonu, a slediće ih vozač Renoa Esteban Okon. Sainsov timski kolega Lando Noris je imao šesto vreme, ali će zbog kazne koju je dobio posle slobodnih treninga biti pomeren na devetu poziciju. Tako će za po jedno mesto unapred biti pomereni Aleksander Albon u drugom Red Bulu, vozač Alfa Taurija Pjer Gasli i Danijel Rikardo u Renou, dok će četvorostruki svetski šampion Sebastijan Fetel biti deseti.

Najveća iznenađenja kvalifikacija desila su se u drugom delu, kada je Fetel jedva uspeo da prođe dalje, dok je drugi vozač Ferarija Šarl Lekler eliminisan. Mladi Monegašanin je morao da se zadovolji 11. mestom, ispred Džordža Rasela u Vilijamsu, koji je zaslužan za najprijatnije iznenađenje dana, pošto je ostvario svoj najbolji rezultat u kvalifikacijama u karijeri. Rasel je iza sebe ostavio vozača Rejsing Pointa Lensa Strola, Danila Kvjata u bolidu Alfa Taurija i vozača Hasa Kevina Magnusena.

 

Iznenađenje je viđeno i na samom startu kvalifikacija, pošto je tada viđena eliminacija vozača Rejsing Pointa Serhija Peresa, koji je bio odličan tokom slobodnih treninga u petak, a čak i najbrži na prvom. Meksikanac je imao tek 17. vreme i našao se iza Kimija Raikonena u Alfa Romeu, a ispred drugog vozača Vilijamsa Nikolasa Latifija. Poslednji startni red biće rezervisan za Antonija Đovinacija u drugom bolidu Alfa Romea i vozača Hasa Romana Grožana, koji zbog incidenta nije uspeo da postavi brzi krug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here