EPA/ Iranian supreme leader office Ha
Ali Hamnei

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u prvom komentaru o nemirima koji u Iranu traju više od dve nedelje, ocenio je da su protesti bili planirani i da ih nisu organizovali obični građani, kao i da mu je smrt 22-godišnje Maše Amini “slomila srce”, nazvavši to “gorkim incidentom”, prenosi Rojters.

On je izrazio podršku bezbednosnim snagama, koje se po njegovim rečima, suočavaju sa nepravdom.

Hamnei je rekao i da su “neki ljudi izazvali nesigurnost na ulicama”, osuđujući ono što je opisao kao “planirane nemire” i optužio Sjedinjene Države i Izrael da su “orkestrirali nemire”.

– Dužnost naših sigurnosnih snaga jeste da bezbednost iranske nacije. Oni koji napadaju policiju ostavljaju iranske građane bez odbrane od nasilnika, pljačkaša i iznuđivača – rekao je Hamnei, preneo je BBC.

Mahsa Amini je umrla u bolnici 16. septembra, tri dana nakon što je tzv. policija za moral uhapsila i odvela na časove skromnosti, jer navodno nije nosila hidžab po propisima.

Vlasti Irana tvrde da se onesvestila u pritvoru i da je upala u komu zbog hroničnih oboljenja koja su dovela do njene smrti, dok očevici svedoče o brutalnom prebijanju od strane policije.

Iranske vlasti su prijavile da su mnogi pripadnici bezbednosnih snaga ubijeni tokom nemira, koji su prerasli u najveću demonstraciju protivljenja iranskom šiitskom muslimanskom verskom establišmentu u poslednje četiri godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here