Tanjug

Komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je danas da su premijerka Ana Brnabić i njen tim u vladi veoma posvećeni reformama i da očekuje da već u narednim mesecima dođe do velikog napretka koji će biti evidentiran u narednom izveštaju EK.

Na pitanje novinara da kaže šta misli o komentarima da je izveštaj EK objavljen u maju u pojedinim delovima neobjektivan i da li je već ostvaren napredak u nekim oblastima u Srbiji, Han je rekao da je još rano reći da li je nešto urađeno, kao i da su u izveštaju navedene samo činjenice, koje ne treba posmatrati samo kao kritiku.

– Posebno su važne obalsti 23 i 24 koje se tiču vladavine prava i već postoje konkretne mere koje su preduzete. Rad parlamenta je vrlo važan i zato smo čuli najave premijerke koje je upravo dala – rekao je Han.

Han dodaje da nije za očekivanje da svi hvale njihov izveštaj (EK), kao i da izveštaj predstavlja procenu EK i davanje preporuka za dalji razvoj.

Kaže vidi da postoji velika posvećenost vlade da reši probleme, kao i da su poslali pisma, zasnovana na izveštaju EK, svim ministarstvima i da se već radi na tome.

Na pitanje koja će biti njegova naredna funkcija u EK ili koju priželjkuje, Han kaže da je još rano da priča o tome i da je na novoj predsednici EK da kaže novi sastav, kao i da on to još ne zna.

– Odgovornost je na predsednici EK kakav će biti sastav buduće komisije, sada smo u fazi da zemlje članice moraju da nominuju kandidate krajem avgusta i da će do tada situacija biti jasnija – ističe Han.

On je dodao da nikada nije skrivao želju da ostane u areni spoljne politike i da je mišljenja da bi bilo korisno da nastavi to i da radi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here