Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je večeras Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena istaknutom austrijskom piscu – nobelovcu Peteru Handkeu.

Handke je odlikovan za naročite zasluge u predstavljaju Srbije i njenih građana u oblasti javnih i kulturnih delatnosti i ličnom istrajavanju u beskompromisnoj odgovornosti prema istini, navodi se u Ukazu predsednika Republike.

Vučić je zahvalio Handeku za sve što je učinio za Srbiju i srpski narod, ističući da je srpski narod srećan što u svoje prijatelje ubraja Klemensa Brentana, Braću Grim, Getea, Petera Handkea, jer našem narodu bolji, bliži glasnogovorovnici nikada nisu bili potrebni.

– A i kako bi, kada svaka Handkeova reč, ma kako suptilna i tanana bila, zvuči gromoglasno i dopire do najudaljenijih kutaka čovečanstva – rekao je Vučić.

Lično, dodao je, svaki put kada želi da razume i sagleda ljudsku dramu srpskog naroda na KiM, posegne za nekom od knjiga iz srpskog ciklusa, kao i da je jednom prilikom govoreći o martovskom pogromu, citirao Handkeovu misao da je “Velika Hoča mesto sa božjim blagoslovom, ali puno nesrećnih ljudi i da bi ih razumeo, dolazim često, volim da razgovaram i pijem vino sa ovim ljudima”.

– Handke ima puno moralno pravo na ovu izjavu, jer je ona proistekla iz ličnog iskustva – istakao je srpski predsednik.

Podsetivši da je Handke, tragajući za istinom, napisao “Pravdu sa Srbiju”, Vučić je rekao da je upravo ta piščeva apologetika, ili bar jednim delom, zaslužna za okasnelu Nobelovu nagradu, koju je po obimu dela i njegovom značaju za svetsku kulturu zaslužio još krajem prošlog veka.

Austrijski nobelovac Peter Handke kazao je, u kratkom obraćanju, da nije bio spreman na dobijanje ovako značajnog ordena od Republike Srbije. Handke je istakao da, kada god pomisli na Srbiju, uvek misli na Belog Anđela, ikonu iz manastira Mileševa.

– To je anđeo koji pokazuje na praznu grobnicu i kaže “zašto tražite živog među mrtvima. On je time rekao da je Hristos vaskrnuo – objasnio je on.

Handke je rekao da ima kopiju te ikone u svojoj kući i da ga Beli anđeo redovno dočekuje u njegovom domu. Kazao je da je zahvalan Belom anđelu, a i Srbiji na dodeljenom ordenu.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime