EPA-EFE/JULIEN DE ROSA
Peter Handke

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost Peter Handke istakao je, u intervjuu nemačkom nedeljniku „Cajt“ (Zeit), da je sve što je pisao o bivšoj Jugoslaviji imalo veze sa pravdom za Srbiju.

„Nijedna reč o onome što sam pisao o Jugoslaviji ne može se osporiti, nijedna. To je književnost“, naglasio je on.

Kaže da je izveštavanje medija o Srbiji u to vreme bilo „monotono i jednostrano“.

Kritikovao je i politiku priznanja tadašnje Nemačke.

„Kako je Nemačka mogla priznati Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, kada je na tim teritorijama više od jedne trećine bilo pravoslavaca i muslimanskih Srba? Tako je došlo do bratskog rata, i ne postoji nijedan gori rat od bratskog“, poručio je on i dodaje da je to razlog što se solidarisao sa Srbijom.

Kada je reč o njegovom odnosu prema Slobodanu Miloševiću Handke ističe da nikada nije ispoljavao simpatije prema tom državniku.

„Kada pričate sa nekadašnjim moćnicima onda se književnici koriste ponekad kao pisci istorije. Nijednog trenutka se nisam poklonio njemu“, rekao je on.

Handke navodi da je Miloševića video samo jednom i to kada je bio zatvoren u Hagu.

„Želeo sam da ga saslušam i čuo sam sve što je imao da kaže“, rekao je on.

To što je prisustvovao Miloševićevoj sahrani Handke obrazlaže time da je to bila ujedno i sahrana Jugoslavije.

„Naravno da sam bio tamo. On je na poslednjem glasanju glasao za opstanak Jugoslavije. Njegova sahrana je bila sahrana Jugoslavije. Da li se zavoravilo da je ta država osnovana da bi bila protiv Hitlerovog rajha“, upitao je on.

U intervjuu je Handke kazao da je sam „Jugosloven po majci i ujaku, koji je studirao u Mariboru“.

„Moj deda je na referendumu u Koruškoj glasao za priključenje Jugoslaviji. Jugoslavija je meni nešto značila. I kada mi sada nameću nešto sa Srbijom to je nepošteno. Ja sam tamo išao zbog Jugoslavije“, podvukao je austrijski pisac.

1 KOMENTAR

  1. Glupi chandcke tisi nekoi pisac pricas nam bajke baba zabe idi lecise Deutschland te hrani a ti solis pamet nekome ko podrzava skjavele on podrzava teror i genocid !

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime