Tanjug
Spomenik Skenderbegu u Prištini

Analitičar Fisnik Haljimi ocenio je da će u Prištini doći do haosa na ulicama posle odluke o novoj vladi.

Haljimi ocenjuje da je situacija nakon odluke Ustavnog suda jasna, da će Kosovo dobiti vladu sa Avdulahom Hotijem iz DSK na čelu, ali napominje da se time neće razrešiti komplikovana politička situacija, jer, kako kaže, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti neće prihvatiti odluku suda.

Haljimi za Kosovo onlajn navodi da je „haos“ na prištinskim ulicama neizbežan iako će za dan-dva već početi proces formiranja nove vlade.

– Ali ne znamo šta će Samoopredeljenje da organizuje, ne znamo da li će oni pokušati i fizički da ometaju proces sastavljanja vlade – ukazuje on.

Smatra da vlada sa Hotijem na čelu neće moći da okonča dijalog sa Beogradom jer nema podršku većine Albanaca i dodaje da su izvesni izbori u narednom periodu.

– Novi izbori su neizbežni, pošto ne može Kosovom da vlada albanska manjina kao što je slučaj sada. Bez Demokratske partije Kosova i bez Samoopredeljenja ne može da se zamisli nova vlada Kosova – ocenjuje Haljimi.

On zaključuje da se političkim partijama u Prištini ne može verovati i dodaje da crvene linije postaju zelene i da se nikad ne zna ko će sa kim napraviti koaliciju u budućnosti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime