pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hiljade građevinskih radnika, okupilo se u utorak u Melburnu na drugom danu protesta protiv odluke njihovog krovnog sindikata (CFMEU) da prihvati odluku zdravstvenih i državnih vlasti Viktorije o obaveznoj vakcinaciji radnika u ovom sektoru. Protest se vrlo brzo pretvorio u prave demonstracije, na kojima se zahtevalo i ukidanje strogih mera zaključavanja.

Demonstranti su se sukobili sa policijom i blokirali saobraćaj na autoputu Vest Gejt, a svemu je prethodila i objava Vlade Viktorije da prinudno obustavi sve građevinske radove u državi na dve sedmice, zbog “zabrinutosti i lošeg pridržavanja zdravstvenih naredbi u građevinskoj industriji”.

Oko 500 policajaca je pokušalo da uguši ovaj protest, a pripadnici snaga javnog reda su tokom sukoba koristili čak i gumene metke. Najmanje 62 osobe su uhapšene tokom utorka, a povređena su tri policajca i jedan novinar, dok o povređenim demonstrantima nema izveštaja.

Viktorijanski ministar zdravlja Martin Foli rekao je da su 403 pozitivna slučaja kovida direktno povezana s gradilištima na 186 lokacija širom ove države, te da je virus na taj način raširen i u regionu. To je, prema njegovim rečima, bio razlog da se donese odluka o dvonedeljnom zatvaranju gradilišta, a proračuni pokazuju da će ova obustava rada koštati građevinsku industriju čak šest milijardi dolara.

Demonstranti su se kao i prethodnog dana okupili ispred zgrade CFMEU, najvećeg australijskog Sindikata građevinske, šumarske, pomorske, rudarske i energetske industrije, u centru Melburna. Nakon što su tamo izrazili svoje nezadovoljstvo, uputili su se u protestni marš do stepenica Parlamenta Viktorije, a većina njih su nosili odeću visoke vidljivosti (high vision), inače karakterističnu za građevince. Okupljeni su skandirali razne parole protiv odluka vlade, protiv obavezne vakcinacije i lokdauna, paleći pritom baklje i dimne bombe.

Policija je pozvala demonstrante da se raziđu, a kad su oni to odbili, došlo je do nereda u kojima su demonstranti bacali limenki i flaše na policiju, a u masu ljudi su ispaljeni gumeni meci. Pripadnici snaga javnog reda su zatim upotrebili i suzavac i dimne bombe.

Protest je trajao duže od osam sati, a u jednom trenutku razjareni demonstranti su jurnuli na više policijskih automobila koji su iznenada počeli da se okreću i da napuštaju ulicu u kojoj se nalazila velika grupa učesnika protesta.

Dan ranije, u ponedeljak, interventna policija je pozvana da rastera grupu od oko 500 demonstranata, koji su bacali boce i druge predmete na sekretara viktorijanskog ogranka sindikata CFMEU za izgradnju, Džona Setku, a demolirali su i ulazna vrata u prostorije.

Građevinci su poručili da su ih sindikalne vođe prodale, dok je Setka rekao da je među demonstrantima bilo malo istinskih članova Sindikata, te da su desničarski ekstremisti preuzeli proteste.

Prema njegovim rečima, Sindikat CFMEU jeste za vakcinaciju, ali ne i za obaveznu imunizaciju građevinaca protiv kovida.

Međutim, pre ponovnog otvaranja 5. oktobra, gradilišta će biti u obavezi da pokažu usaglašenost sa zdravstvenim merama, uključujući dokaze da su radnici primili najmanje jednu dozu  vakcine.

Ministar industrije i transporta Viktorije Tim Palas rekao je da su sindikati anketirali svoje članstvo, i da je 95 odsto članstva voljno da se vakciniše. Međutim, portparol viktorijanske vlade je rekao da ne raspolaže podacima o stopi vakcinisanih građevinskih radnika.

Setka: “Pijani fašisti”

Sekretar CFMEU sindikata Džon Setka oglasio se u utorak ujutro oštrom porukom na svom tviter nalogu. Nakon što je objavljeno da će građevinska industrija biti zatvorena na dve nedelje, Setka je poručio: “Ti pijani fašisti i ne-australijski moroni su razlog što će građevinski radnici dve nedelje sedeti kod kuće i neće dobijati plate”.

Endrjuz: Užasno ponašanje

Povodom demonstracija i nasilja na ulicama saopštenjem se oglasio premijer Viktorije Danijel Endrjuz. On se zahvalio policiji na intervenciji i poručio:

“Nema opravdanja za ovako užasno ponašanje kakvo smo ideli u našem gradu tokom dva dana. Nasilje i remećenje reda neće smanjiti broj slučajeva kovida ni za jedan. Naprotiv, samo će pomoći da se virus širi,” napisao je premijer.

Nekvacinisani mogu na posao

U Novom Južnom Velsu će za manje od nedelju dana građevinskim radnicima biti omogućen povratak na posao u punom kapacitetu, s tim da će i nevakcinisanim radnicima biti dozvoljeno da se vrate na gradilišta.

Ova odluka je usledila nakon što je u Viktoriji odlučeno da se zatvore gradilišta na dve nedelje. 

Od ponedeljka, 27. septembra, biće ukinuto pravilo koje ograničava gradilišta na 50 odsto kapaciteta ukoliko ima nevakcinisanih radnika. Sva gradilišta će moći da imaju jednu osobu na četiri kvadratna metra, čak i ako ima nevakcinisanih.

Međutim, radnicima iz 12 najugroženijih opština Sidneja i dalje će biti dozvoljeno da izađu iz svojih područja radi posla, samo ukoliko su potpuno vakcinisani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here