EPA/Valdrin Xhemaj
Premijer Albanije Edi Rama

Opozicija u Albaniji koja traži smenu Edija Rame kontroliše Britanija, koja traži svoju poziciju između Nemačke i Amerike, dok Ramu štiti Amerika jer osim što ih spajaju zajedničke investicije, on je Vašingtonu koristan i u pregovorima Beograda i Prištine, objašnjava aktuelne proteste u Tirani Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji.

Više hiljada građana i pristalica albanskih opozicionih stranaka, koje predvode Salji Beriša, predsednik Demokratske partije, najveće opozicione stranke u zemlji, i lider Partije slobode Iljir Meta, pod parolom “Branimo Albaniju” već treći dan protestuju u Tirani tražeći ostavku ili pad vlade Edija Rame.

Ramu čuva Amerika

Ovo nije prvi put da opozicija u Albaniji traži smenu Rame, a ovoga puta povod za to je bio navodno podmićivanja agenta FBI od strane Rame i njegovih savetnika ali i, kako tvrdi opozicija, njegova navodna bliskost sa ruskom predsednikom Vladimirom Putinom.

Demo Beriša, stručnjak za albansko-srpske odnose i predsednik Matice Albanaca u Srbiji, uveren je da Rama “veoma dobro stoji politički”, što znači da je njegova ostavka ili pad njegove vlade samo pusta želja opozicije.

– Mislim da Rama sasvim solidno stoji u parlamentu i ove demonstracije ne mogu da dovedu do pada njegove vlade. Da im prave problem – prave im, jer se udružila kompletna opozicija –  objašnjava Beriša.

Naš sagovornik pretpostavlja da će ovi protesti potrajati i narednih par nedelja ali ponavlja da njihov krajnji cilj, a to je da Rama podnese ostavku, neće postići.

– Rama sasvim dobro stoji i sa svojim položajem u odnosu na Ameriku, jer Amerikanci mnogo u njega ulažu i kada je u pitanju odnos Beograda i Prištine, jer ga smatraju kooperativnim i da sa njim može da se radi, što je on u principu i pokazao da jeste. On radi na smirivanju a ne na potpaljivanju tenzija, iako ponekad zna da da neku izjavu koja može malo da zatalasa strasti, ali to je u poređenju sa dešavanjima potpuno benigno. Blage su to izjave koje daje u pravcu odnosa Prištine i Beograda – smatra Beriša, ne precizirajući o kojim je izjavama reč.

Opoziciju podržava Britanija

Opoziciju u Albaniji s druge strane, kako kaže naš sagovornik, “gura” Velika Britanija jer ona traži svoju poziciju između Amerike i Nemačke.

– A Rama sigurno nije ruski čovek kako mu spočitavaju. Skoro sam bio u Albaniji i znam da je Albanija za sada jedina država koja je zabranila da Rusi i Ukrajinci kupuju zemljište, jer su počeli masovno kupovine nekretnine i zemljište po Albaniji. Rama je zato dao nalog notarima da ne mogu da overavaju kupoprodajne ugovore koji se odnose na prodaju nepokretne imovine državljanima tih zemalja – otkriva Beriša.

On konstatuje da Rama poziciju drži i samom činjenicom da ima dosta stranih investicija, najviše američkih, da bi ga tek tako oni pustili niz vodu.

Šta kaže opozicija

Demonstranti su inače ušli u sukob sa policijom, a na zgradu Vlade Albanije su bacani Molotovljevi kokteli i druge opasne naprave, a neki opozicionari su čak i uspeli da uđu u ovu instituciju. Protest je bio zakazan, a Beriša je pozvao pristalice da se bore i najavio “revoluciju do pobede”.

– Nekada je Albanija bila glavna vest kada je ušla u NATO. Danas je udarna vest da je njen premijer izjednačen sa ruskim oligarhom, prijateljom Putina, gde obojica podmićuju najvišeg zvaničnika FBI-a, zbog njegove korumpirane moći – ustvrdio je Salji Beriša.

On je istakao i da Rama više “nije legitiman, te da politički nije ista osoba, kao i da nikada ne može biti premijer”, jer je zamenio evrointegracije međunarodnom korupcijom.

Na protestu je bilo angažovano više od 1.500 policajaca i pripadnika specijalnih službi RENEA, Orlovi, kao i pripadnika Interventne jedinice.

Neposredan povod za ovaj protest, kako je izjavio generalni sekretar DP, Flamur Noke, jeste navodni pokušaj Rame da u saradnji s nedavno uhapšenim pripadnikom FBI Čarlsom Mek Gonigalom uništi opoziciju. Osvrćući se na aferu “Mek Gonigal”, Salji Beriša je rekao da je pozvao SAD i EU da istraže taj skandal.

Protesti se nastavljaju u ponedeljak ispred parlamenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here