Hapšenje zbog zločina u Štrpcima

0

Osumnjičeni za zločin u Štrpcima (Foto: Ilustracija)
 

Sumnja se da je M.L. organizovao vojnu grupu, koja je 27. februara 1993. na železničkoj stanici u mestu Štrpci, zaustavila voz koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar i nakon legitimisanja putnika nasilno izveli iz voza 20 civila – 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i još jednu osobu nepoznate nacionalnosti.

 

U saopštenju je navedeno, da su osumnjičeni putnike vojnim kamionom odvezli u Višegrad, u osnovnu školu u Prelovu, i da su ih uz pretnju oružjem odveli u fiskulturnu salu gde su ih tukli, fizički zlostavljali, oduzeli novac, čekove i druge vrednosti, a da je  nekima naređeno da skinu odeću.

 

Većina ubijenih bila je iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice.

 

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

 

Zajović:Važno je videti kog su ranga uhapšeni

Predstavnica organizacije "Žene u
crnom" Staša Zajović je rekla da je važno da se utvrdi rang uhapšenih, ali da je cinično što se hapse posle više od 20 godina.

"Više je nego važno hapšenje tih osoba, ali je veoma važno da se
vidi kog su one ranga bile. Da li je hapšenjem obuhvaćen i komandni
kadar, odnosno oni koji su planirali i dali naredbu za izvršenje ovog zločina ili se radi o izvršiocima zločina… Biće cinično ako ovim ne budu obuhvaćeni oni sa najvišim nivom odgovornosti. Tačno se zna ko je 1993. zauzimao najviši položaj", rekla je Staša Zajović.

U tom zločinu ubijeni su: Halil Zupčević, Senad Đečević, Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Rifat Husović, Ismet Babačić, Šećo Softić, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Džafer Topuzović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Tomo Buzov.

 

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci Halila Zupčevića, Rasima Ćorića i Jusufa Rastodera u jezeru Perućac 2009, odnosno 2010. godine.

 

U prostorijama fiskulturne sale su ih držali dva časa, nakon čega su ih vezali žicom i odvezlu u selo Mušići, nekoliko kilometara dalje, piše u saopštenju.

 

"Osumnjičeni su kamion zaustavili u blizini spaljene kuće, u čijem pravcu su M.L. i još jedna osoba odveli putnike. Zatim su se čuli pucnji", navode iz MUP-a.

 

Osumnjičeni su se posle streljanja vratili u selo Prelovo, gde su podelili oduzete vrednosti, a tela žrtava su sutradan, 28. februara, bačena u Drinu.

 

Garderoba i lične stvari otetih putnika spaljene su kasnije na školskom dvorištu, dodaje se u saopštenju.

 

Brat žrtve iz voza u Štrpcima: Država umešana u zločin

 

Viši sud u Bijelom Polju osudio je na 15 godina zatvora Nebojšu Ranisavljevića iz Despotovca zbog otmice u Štrpcima, a Vrhovni sud Crne Gore je potvrdio tu presudu. Ranisavljević je bio član naoružane grupe koja je otela putnike, ali nije utvrđeno njegovo direktno učešće u zločinu.

 

FHP: Hapšenje važna vest za porodice žrtava

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović ocenila je da je hapšenje osumnjičenih za zločin u Štrpcima jako dobra i važna vest za porodice žrtava koje više od 20 godina čekaju da taj zločin dobije adekvatan krivično-pravni odgovor.

"Nadam se da tih dvadesetak godina koliko su čekali na hapšenje i izvođenje pred lice pravde obavezuje državu, državne organe i u Srbiji i u BiH da taj postupak sporovedu brzo i efikasno i da osobe koje su danas uhapšene budu brzo procesuirane", rekla je Sandra Orlović agenciji Beta.

 

Ona je naglasila da hapšenjem osumnjičenih nije ispunjen konačan dug države Srbije prema žrtvama i njihovim porodicama.

"Treba napomenuti da je u predmetu koji je vođen pred sudom u Bijelom Polju protiv Nebojše Ranisavljević za ovaj isti zločin utvrđeno da su svi državni organi bili obavešteni da će se otmica desiti ali na to nisu reagovali", kazala je Sandra Orlović.

 

Prema njenim rečcima, to je ogroman balast za državne institucije i one moraju naći odgovor na tu činjenicu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here