Kosovo online
Ramuš Haradinaj

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramuš Haradinaj ocenio je da je premijer Aljbin Kurti spreman da “zapali” Kosovo samo da bi održao svoju moć. Kako ističe, opasnost na severu postoji, ali ona prevashodno dolazi od Kurtijeve strategije.

Na pitanje da prokomentariše navode predsednice Vjose Osmani i Kurtija koji su nedavno upozorili da bi moglo ponovo doći do napada koje organizuju grupe na severu, Haradinaj kaže da sumnja da je rukovodstvo Prištine u koordinaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Sada mora da uradi nešto kako bi sebi povećao “rejting”. Uradili su njemu (Vučiću) kad je imao izbore, sad on mora da to uradi Osmani i Kurtiju. Prilično sam siguran da je u pitanju dogovor – kazao je Haradinaj.

Lider AAK vidi i veliku opasnost na severu Kosova, ali prema njemu, ona dolazi od Kurtijeve strategije.

– Vidim opasnost na severu, ali opasnost dolazi od Kurtijeve strategije. Amerikanci su ponudili Kurtiju zajednički plan kako da prebrodi ovu fazu dijaloga, a da ne ugrozi sever – sećate se tog vremena registarskih tablica, ali Kurti je našao drugi način, hoće da bude heroj na putu bezbednosti. Kurti, videći lošu situaciju u privredi, i druge probleme sa korupcijom, nada se da će incidenti na severu, dovesti do pojačanog nacionalizma koji će mu povećati “rejting”. On je u stanju da zapali Kosovo, samo da bi održao svoju popularnost i moć – poručio je Haradinaj.

Bivši premijer Kosova istakao je da je jako nezadovoljan ekonomijom Kosova i Kurtijevom vladom za ove skoro tri godine.

– Vladi bi dao ocenu nula. Znam da smo uoči praznika i žao mi je što vas opterećujem, ali Kurtijeva vlada je u minusu. Dakle, ne jedan, dva, tri, četiri, već je u minusu. Kosovo je po mnogo čemu nazadovalo. Prpblemi su u privredi, bezbednosti, spoljnoj politici, a povećani su i troškovi života. Primera radi, i poskupljenje energenata poslednjih dana otežava život građanima. Dakle, nije da građani dolaskom Kurtijeve vlade žive bolje, nego lošije, što je zaista minus – kazao je Haradiniaj.

On je veoma razočaran i spoljnom politikom i smatra da u njoj do sada nema uspeha.

– Nas je sankcionisala i kaznila Evropska unija, Amerikanci nas uslovljavaju i nadgledaju u mnogim temama, da ne govorimo o stvarnom karantinu, Kosovo je u karantinu. Oni nas tretiraju samo kao problem – izričit je Haradinaj.

1 COMMENT

  1. ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here