Facebook
Ramuš Haradinaj

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da, kada je u pitanju “mini Šengen”, postoji opasnost od ekonomske dominacije srpske strane. Haradinaj je pozvao investitore iz Albanije i dijaspore da ulažu na Kosovo.

– Što se tiče mini Šengena, postoji opasnost od ekonomske dominacije Srbije. Mini šengenski sporazum samo je primena određenih dokumenata. Primena mini Šengena ima neke tačke koje se mogu primeniti kada smo deo EU, neke faze mogu početi sada ako ga neke zemlje primene – rekao je Haradinaj.

On je naglasio da u okviru “mini Šengena”, neke tačke idu na štetu Kosova i ekonomski favorizuju Srbiju.

– Koridori sa Albanijom ujedinjuju tržište, pozivam investitore iz Albanije da dođu na Kosovo, a takođe pozivam i dijasporu, jer kako nisu napustili Kosovo u teškim vremenima, pozivam ih da sada iskoriste ovaj zamah američkih investicija da ne ostave Kosovo samo – poručio je Haradinaj.

Nerešenih pitanja biće i posle priznanja

Bivši kosovski premijer je naglasio da će i nakon uzajamnog priznavanja biti nerešenih pitanja sa Srbijom.

– Srbija ima sopstvenu agendu, mislim da Vučić želi da dobije na vremenu, preduzima neophodne korake, te korake nije mogao učiniti u Americi, ali to on obavlja deo po deo, ide ka normalizaciji ali će potpuno priznanje biti članstvo u UN – rekao je Haradinaj.

On dobija na vremenu odvlačeći nas, odlazak u SAD i povratak Lajčaku, Srbiji daje vreme, smatra Haradinaj.

– Čak i nakon uzajamnog priznavanja, ostaće nerešena pitanja između Kosova i Srbije, jer imamo mnogo nerešenih pitanja. Što se tiče političkih pitanja, treba pitati Brisel, šta treba raditi pre i posle tačke 10. Vlada Kosova treba da postavlja pitanja šta treba da se desi dok ne dođemo do tačke 10 i šta da radimo nakon ove tačke – izjavio je Haradinaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here