EPA/Valdrin Xhemaj
Ramuš Haradinaj

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da postoji rizik od ponovne eskalacije situacije na severu.

On je optužio Srbiju da je odgovorna za nastalu situaciju i dodao da je potrebna međunarodna istraga.

Haradinaj je nakon sastanka sa predsednicom Vjosom Osmani kazao da je u ovoj fazi neophodna koordinacija sa saveznicima.

Haradinaj je istakao da su bezbednosne institucije Kosova bile uspešne, kao i da je potrebno da političari na vlasti budu angažovaniji u rešavanju situacije.

– Razgovor se uglavnom odnosio na bezbednosnu situaciju u zemlji poslednjih dana u vezi sa terorističkim napadom koji se dogodio na severu gde je život izgubio narednik Kosovske policije. Kosovo se takođe suočavalo sa bezbednosnim situacijama u prošlosti. Ovo što se sada desilo je čisti terorizam. Logično je komunicirati u takvim situacijama. Budući da se rizik nastavlja i dalje, imam bojazan od esklacije situacije –  rekao je Haradinaj.

Dodao je da se suočavanje sa sigurnosnim rizicima ne vrši tako što se odgovornost prebacuje samo na profesionalce.

– Potrebna je politička pomoć i pouzdan politički kurs sa saveznicima. Srbija ne krije da sponzoriše, obučava i podučava ovu terorističku grupu. Treba sprovesti međunarodnu istragu koja će potvrditi ono što se zna, a to je da je  Srbija faktor sukoba – rekao je on.

Haradinaj je kazao da je situacija prilično složena.

– Niko ne treba da bude nezainteresovan da uradi svoj deo posla, niko na Kosovu. Izvršićemo svoju dužnost u službi zemlje. Potrebni su nam sigurnosni saveznici. Zamislite samo da Kfor, američki vojnici, nisu tamo na severu. Sasvim je dobrodošlo da tamo imamo Kfor, kao i Euleks – zaključio je on.

1 COMMENT

  1. Potrebno je sprovesti nezavisnu istragu koja ce utvrditi da si ti i oni koji su sa tobom terosti i da se utvrdi kako i zasto vam Amerika i zapad daje podrsku to jest ko je tamo i za koliko omastio brke. Ako tvrdite da ste radije prezivljavali teror onda kazite sta vi to radite od 90-tih godina nad Srbima?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here