Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da će usloviti DSK položajem predsednika Kosova, u suprotnom vlada će biti oborena pre vremena.

On je upozorio DSK da će srušiti Avdulaha Hotija sa mesta premijera ukoliko ne bude postavljen za predsednika.

Dodao je da predstoje dva rešenja, da ABK preuzme mesto predsednika i, kako je rekao, učestvuje u procesu donošenja odluka ili će Kosovo imati nove izbore.

– Pred Alijansom su dva rešenja, oba su veoma teška. Prvo je da i dalje budemo deo vlasti i donošenja odluka, ali pod uslovom zauzimanja mesta predsednika i to je logika zbog koje mi je Glavni odbor ABK dao ovlašćenja da pregovaram o pitanju predsednika, da ne budemo isključeni iz donošenja odluka. Dakle, ne povećavamo vlast preuzimanjem mesta predsednika, već samo zadržavamo mogućnost da budemo za stolom gde se donose odluke – rekao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima DSK nema ambiciju da preuzme ovu funkciju.

– DSK ne može imati prve dve funkcije po odgovornosti, i premijera i predsednika. DSK čak nije ni izrazio takve ambicije. Bivši premijer Isa Mustafa nije izrazio ambiciju e za predsednika. On nije zainteresovan za razrešenje ove vlade… – rekao je Haradinaj i dodao da se nada razumevanju Demokratske partije Kosova.

– U težem sam položaju u odnosu na DPK, jer je predsednik jednom bio iz DPK. Međutim, razmišljam i o DPK, nadam se da ću i od njih imati razumevanja, jer u ovim osetljivim situacijama, ako Alijansa mora da bude partner, mora joj se pružiti prilika za donošenje odluka… – rekao je Haradinaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here