EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj, koji sebe i dalje smatra premijerom privremenih prištinskih institucija, proglasio je praznik Republike Albanije Dan zastave, 28. novembar, za neradni dan na kosovskoj teritoriji.

„Doneo sam odluku da se 28. novembar proglašava neradnim danom na teritoriji Republike Kosovo, kako bi se poštovale vrednosti albanske nacionalne tradicije“, napisao je Haradinaj na svom fejsbuk profilu.

On kaže da je takvu odluku doneo motivisan istorijskim, tradicionalnim i političkim razlozima.

Pokret Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, koji je kandidat za kosovskog premijera saopštio je ranije da će toga u Tirani organizovati „Marš za jedinstvo“.

Iz tog pokreta je tada saopšteno da marš nema za cilj najavljivanje zahteva za nacionalno ujedinjenje, već je, kažu, usmeren na zahteve za ekonomske i politicke promene.

„Albanci nemaju luksuz da 28. novembar vide samo kao praznik, jer je to neostvareni projekat. Tog dana se sećamo na Deklaraciju o nezavisnosti Albanije, za ujedinjenu i prosperitetnu Albaniju, za koju su nacionalni heroji dali sve. Ali Albanija danas nije uspešna, Albanci nisu ujedinjeni. Stoga je 28. novembar životni projekat, koji poziva na društvene, ekonomske i politicke promene, na veću bezbednost i na društveni napredak“, saopšteno je iz Samoopredeljenja.

Navljeno je i da će marš krenuti iz centra Tirane do spomenika komandantu bivše Oslobodilacke vojske Kosova (OVK) Ademu Jašariju.

Inace, 28. novembra obeležava se Dan zastave Albanije, secanje na dan kada je 1912. godine potpisana Dekalaracija o nezavisnosti albanske države.

I Albanci sa teritorije tradicionalno obeležavaju taj dan, kada je Priština i opštine sa većinskim albaskim staovništvom okićena zastavama Republike Albanije.

2 KOMENTARA

  1. Siptarima na Kosovu* je sve dozvoljeno: i da isticu zastave tudje drzave (Albanije)bez isticanja zastave tkz. „Kosova“,da kada im odgovara krse tkz. „ustav“koji su sami doneli,da ne postuju svoje medjunarodne obaveze koje su preuzeli i potpisali,da vrse etnicki motivisana ubistva i etrnicko ciscenje Srba (17.03.2004) da unistavaju i sakrnave srpske vreske objekte i groblja,da vrse reviziju istorije,menjaju srpske toponime koji na KiM postoje vise od hiljadu godina i da uvode svoje novosmisljene odn.izmisljene toponime,koji nikada nisu postojali.Sve to rade u prisustvu nekoliko desetina hiljada naoruzanih pripadnika NATO snaga i Eulexa,koji su navodno angazovani kako sami kazu:“da garantuju mir svim zajednicama na Kosovu“*

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime