Youtube/n'Kosove Show
Hasim Haradinaj

Prvi pritvorenik Specijalnog suda u Hagu Saljih Mustafa pojaviće se sutra pred Haškim tribunalom povodom optužbi da je počinio ratni zločin, javlja Koha.

Ovo će biti prvo ročište ovakve vrste, nakon tri godine otkako su Specijalizovana veća (sud) u potpunosti pravno funkcionalna i biće onlajn prenošeno.

Advokat akreditovan pri Specijalnom sudu Tauljant Hodaj naglašava da sutra može biti doneta odluka o određivanju pritvora za Mustafu.

Nakon toga će on i odbrana imati 30 dana da ospore optužnicu.

– Postoji pravni osnov i za hapšenje i za odbranu sa slobode, u zavisnosti od zahteva tužilaštva, odlučiće sud. Ali ovo je prvi slučaj hapšenja i verujem da će se sutra videti da li će biti zahteva za pritvorom, a čini se da će ga biti, tako da tokom sudskog postupka optuženi neće imati prepreka sa pozivima ili putovanjem Kosovo-Hag – naveo je Hodaj.

Pored Mustafe, i bivši komandant Generalštaba OVK Agim Čeku u ponedeljak će biti ispitan u Hagu kao osumnjičeni.

U petak su, po nalogu Specijalizovanog tužilaštva, uhapšena i dvojica lidera Organizacije ratnih veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj.

Za njima su izdate poternice zbog krivičnih dela protiv sprovođenja pravde, a to su zastrašivanje svedoka, osveta i kršenje tajnosti postupka.

Advokat Artan Ćerkini kaže da, pošto još uvek nije podignuta optužnica protiv njih, Gucatiju i Haradinaju će najpre biti određena bezbednosna mera.

– Prvo pitanje o kojem će se razgovarati za Gucatija i Haradinaja biće pitanje pritvora. Dakle, da li će im biti određen pritvor, nakon čega ide faza optužnice i faza suđenja, ne usuđujem se da prejudiciram ove proceduralne korake dok ne dođe do njih – rekao je Ćerkini.

Haradinaj i Gucati mogu biti osuđeni na deset godina

Prema Krivičnom zakoniku Kosova, za krivično delo zastrašivanje svedoka, Gucati i Haradinaj mogu biti osuđeni na dve do deset godina zatvora, osveta se može kazniti zatvorom do tri godine, a kršenje tajnosti postupka do jedne godine.

Advokati kažu da bi, ako tužilaštvo smatra da su i druge osobe omogućile otkrivanje poverljivih podataka, one mogle da se suoče sa istom sudbinom kao i šefovi Organizacije ratnih veterana OVK.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime