pixabay.com

Hrvatska akademija nauka i umetnosti (HAZU) predložila je vladi da kao jedan od uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji zatraži da zvanični Beograd, kako navode, “javno i nedvosmisleno prizna hrvatski jezik kao poseban i nezavisan standardni jezik i jedan od službenih jezika EU”, prenela je Hina.

Izjavu o tome je doneo Odbor za normu hrvatskog standardnog jezika HAZU, a prihvatila ju je Uprava Akademije i sada je ona službeni stav HAZU, koji je osim medijima dostavljen i premijeru Andreju Plenkoviću.

Odbor je, navodi se u saopštenju HAZU, izjavu doneo “uzimajući u obzir činjenicu da kulturna i javna tela Srbije, kao i institucije koje se finansiraju iz njenog budžeta, učestalo već godinama poriču postojanje hrvatskog jezika i njegove istorije i prisvajaju hrvatsku književnu baštinu, a naročito hrvatsku književnost Dubrovnika, obrazlažući to tezom da su dubrovački pisci navodno pisali na srpskom jeziku”.

Odluka je, kažu doneta i zbog činjenice da se u obrazovnom programu u školama Srbije hrvatski jezik navodno “lažno prikazuje kao srpski jezik koji se samo naziva hrvatskim imenom”.

10 COMMENTS

  1. NIJE SAMO U PITANJU JEZIK, BOGAMI NECE VAM BITI LAKO PREKO HRVACKE U EU.VI STVARNO MISLITE DA SE ONI NE PITAJU? TU STE U VELIKOJ ZABLUDI.ZNAM VAS ODGOVOR, NAMA NE TREBA EU.NEGO STA VAM TREBA MOZDA NJIHOVE PARE.E MOJI SRBI NE ZNATE NA KAKVOJ TANKOJ LINIJI ZIVITE.

  2. Велико хвала Хрватима. Испашће да нам они нису баш толики крвни непријатељи какви су били кроз историју. Што више буду постављали глупих и неиспунљивих захтева, толико ћемо бити даљи од ЕУ где и не треба да будемо.
    Дакле, “хрватски језик” не постоји. Постоји СРПСКИ ЈЕЗИК, а оно што зову “хрватским” или “црногорским” или “бошњачким” језиком је политичка категорија и нема везе са лингвистиком.

  3. Када у хрватској буде слободна чирилица, слобода србског језика , бит че и у Србији хрватског језика.

    • Tako je.
      Mnogo se uvazili …

      A i ako bide resili velikani sto je mnogo teze, hrvati samo mogu show za njihove birace predstaviti.

  4. Као што не постоји Амерички или Аустралијски тако не постоји ниједан од ових балканских квази језика. Постоји само Српски. Хрватски језик је Српски писан латиницом. Што се тиче уније неће ни она дуго, а види се овде у Ирској како је Хрватима у унији . Живели.

  5. Izmisljena nacija, izmisljeni jezici, ostavite ih da zive u zabludi, bolest je izleciva, treba samo adekvatan doktor

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here