„Hej Hrvati, Hrvatska vas zove“

Vestionline, Tanjug
EPA/Malton Dibra
Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatska predsednica, Kolinda Grabar-Kitarović, pozvala je hrvatske iseljenike u Pitsburgu da se vrate u Hrvatsku, ali smatra da su zemlji potrebne promene koje bi omogućile njihov povratak.

Ona im je u nedelju u tamošnjoj Hrvatskoj bratskoj zajednici čestitala na 125. godišnjici postojanja te orgaizacije i pozvala da se vrate u Hrvatsku.

Pozvala ih je takođe da u SAD iskažu interes za potpisivanjem ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i te zemlje.

– Moramo promeniti mentalitet, predstaviti novu radnu etiku, navike i vrednosti. Treba nam iskustvo i znanje iz celog sveta. Treba nam vaše znanje, iskustvo, ponos i domoljublje – rekla je Grabar-Kitarovićeva, preneo je zagrebački Večernji list.

Predsednica je istakla da za generacije iseljenika Hrvatska bratska zajednica bila „decenijama središte susreta s maternjim jezikom, istorijom, kulturom i nacionalnim identitetom, mesto u kojem su se razmenjivala iskustva života na novom kontinentu, mesto u kojem se pomoć i uteha tražila i dobijala“.

Smatra da zajednica Hrvata izvan Hrvatske može puno da pomogne Hrvatskoj, a kao primer je navela lobiranje za potpisivanje ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD.

– SAD su bile vrlo jasne i poručili su mi da su im potrebni dokazi da će američka privreda profitirati od potpisivanja ugovora – rekla je Grabar-Kitarovićeva.

To će, kazala je, olakšati ulaganja u Hrvatsku, vaš život ovde, ali i povratak onih koji žele da se vrate u Hrvatsku.

Pozvala ih je da kontaktiraju američko ministarstvo financija i izraze interes za potpisivanje ugovora.

Hrvatska je jedina članica Evropske unije koja još nije potpisala taj ugovor koji se primenjuje s ukupno 63 zemlje.

Grabar-Kitarovićeva je okupljenima čestitala na 125 godina postojanja.

– Vi povezujete Hrvatsku s ostatkom sveta. Vrata Hrvatske su vam širom otvorena. Čestitam vam na 125 godina rada – rekla je i poručila: „Hej Hrvati, Hrvatska vas zove“.

6 KOMENTARA

  1. OSTAVITE SE VISE HRVACKE, GLEDAJTE SVOJE PROBLEME ! ! ! STA TO HOCETE DA DOKAZETE??? NEMATE VISE INSPIRACIJE PA HAJDE MALO DA VIDIM STA RADE KOMSIJE. A KOMSIJE SKORO DA I NEPISU O VAMA, UHVATILI SE SVOJIH PROBLEMA.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime