MN press
Ivana Vuleta

Pravi šampioni od “slučajnih” se razlikuju po tome što traju i “spajaju epohe” u sportu kojim se bave. Pobediti u toj bici, naterati sebe na višedecenijski spartanski život i odricanja, stalno osećati “glad” i iznova pomerati granice mogu samo rođeni šampioni.

Ivana Vuleta, nekada Španović, još jednom je pokazala da je to! Na Svetskom prvenstvu u Budimpešti ponovo je zablistala i osvojila zlato. I to kako! Njen skok od 7,14 m je njen lični i državni rekord. Plakala je kao kiša u zagrljaju dugogodišnjeg trenera Gorana Obradovića, jasno pokazavši da je za pravog šampiona svaka medalja kao prva i da je strast pobeđivanja utkana u njen DNK. Poznajući Ivanu, malo ko bi smeo da se kladi da će ovih 7,14 biti njena “završna reč” u skoku udalj.

Ivana, naša devojka od dijamanata i zlata, je rođena 10. maja 1990. u Zrenjaninu. Teško je nabrojati sve njene uspehe. Višestruka je svetska i evropska prvakinja u dvorani, a u Mađarskoj je došla i do najvećeg uspeha na otvorenom, prvog najsjajnijeg odličja. Dijamantsku ligu je osvajala četiri puta. Vuleta ima i bronzu sa Olimpijskih igara u Riju, a njen sledeći cilj je jasan, Pariz 2024. Neka to bude pozornica na kojoj će postaviti sledeći rekord i zapečatiti fascinantnu karijeru jedinim što joj nedostaje, zlatom i na Igrama. Ona je to zaslužila i ne treba sumnjati da će učiniti sve što može da se to dogodi. Ali, i bez toga, Ivana je “kupila” svoje mesto u sportskoj besmrtnosti. Najbolja je naša atletičarka, sportistkinja svih vremena i uzor mnogim devojčicama, koje zbog nje počinju da se bave “kraljicom sportova”. Kako to i obično biva sa takvim veličinama, prave razmere njenih uspeha shvatićemo tek kada bude okačila patike o klin. Kao i Novakove, i Ivanine podvige uzimamo zdravo za gotovo, a koliko je teško postizati uspehe u atletici najbolje govori podatak da je naša prva osvajačica olimpijske medalje posle Franje Mihalića 1956. godine.

Ivanina majka je Vesna Španović se i sama bavila atletikom na visokom nivou, a tu ljubav je prenela na ćerku. Jedna od ključnih figura u Ivaninom životu je njen suprug, nutricionista i fitnes instruktor Marko Vuleta. On je na društvenim mrežama podelio mnogo korisnih saveta o ishrani i pravilnom načinu mršavljenja. Njegova pomoć na polju fizičke pripreme i adekvatnom unosu vode i hrane imaju veliki uticaj na Ivaninu kondiciju i vitalnost. Njih dvoje su se venčali 2021. i tada je postala Vuleta. Takvoj šampionki bilo je malo da proslavi samo jedno prezime Španović, pa je u istom stilu nastavila i sa novim “dodatkom” i ne misli da stane. Jer, za istinske šampione godine su samo broj.