Vesti
Bioskopske sale u svim najvećim gradovima bile su ispunjene na skoro svim projekcijama

U nedelju, 24. marta, završen je ovogodišnji 21. tradicionalni Festival srpskog filma u Australiji. Ljubitelji sedme umetnosti imali su priliku da u 14 dana pogledaju najnovije filmove iz prošlogodišnje srpske produkcije igranih filmova.

Pored pet novih filmova, publika je mogla da se na trenutak vrati i na jedno ostvarenje iz šezdesetih godina, „Ljubav i moda“, reditelja Ljubomira Radičevića.

Od organizatora saznajemo da je preko 3000 gledalaca posetilo Festival. Samo film „Heroji Halijarda“, reditelja Radoša Bajića, koji je otvorio ovogodišnji festival pogledalo je preko 1000 gledalaca. Ovaj film je dobio i veoma pozitivne ocene od strane publike. Film je mnoge podsetio na priče svojih predaka o ovom velikom srpskom podvigu i izmamio suze mnogih.

Sjajnu glumačku ekipu u ovom filmu predvodio je velikan srpskog glumišta Žarko Laušević, kome je ovo bila i jedna od poslednjih uloga i na čijoj se premijeri 10.oktobra poslednji put pojavio u javnosti. Ubrzo posle toga je preminuo.

Organizatori festivala se zahvaljuju reditelju Radošu Bajiću na njegovoj velikoj podršci, pošto je dao ekskluzivno pravo za prikazivanje ovog filma, po prvi put na prostorima Australije.
Da se podsetimo da je ovo i treći film iz produkcije Radoševog „Kontrast studija“ koji je prikazan na SFF. Još 2010. prvi je bio „Selo gori… i tako“, s kojim su Radoš i njegova supruga Milena bili i gosti na jubilarnom, desetom Festivalu u Australiji. Zatim film „Led“ u režiji njegove ćerke Jelene Bajić-Jočić, za koji je dobila Kristalnu koalu 2013. godine, i sada film „Heroji Halijarda“.

Direktor festivala Milica Kozlina i vd generalnog konzula Srbije Jasmina Pekmezović

Najgledaniji film posle Bajićevog „Halijarda“ bio je ”Čuvari Formule” reditelja Dragana Bjelogrlića. I pored toga što je ovaj film u slobodnoj projekciji prikazao Adria Film u februaru mesecu, film je pogledalo preko 500 gledalaca.

Filmovi ‘Što se bore Misli Moje’, ‘Leto kada sam naučila da letim’ i ‘Munje Opet’ takođe su bili dobro posećeni.

Film iz Nacionalnog filmskog arhiva Jugoslovenske Kinoteke ‘Ljubav i moda’ je isto tako privukao pažnju velikog broja gledalaca i time otvorio prostor za dalju selekciju filmova iz tog vremena za sledeći Festival.

Organizatori se zahvaljuju svima koji su svojim dolaskom na Festival dali svoju podršku ovom jedinstvenom kulturnom nacionalnom događaju na ovim prostorima. Velika zahvalnost i svim volonterima i timovima širom Australije bez kojih bi ovaj festival bilo nemoguće organizovati.

Veliki pozdrav svima do sledećeg Srpskog filmskog festivala 2025. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here