Dejan Stamenković
Festival srpskog filma u Čikagu

Proteklog vikenda brojna filmska publika uživala je u filmovima prikazanim na 10. Festivalu srpskog filma u Čikagu. U tri filmska dana videli smo 11 igranih, dva dokumentarna i dva kratkometražna filma, družili smo se sa našim dragim gostima, glumcima, rediteljima i producentima filmova i upoznali pravac kojim ide srpska filmska produkcija. Snaga sećanja u imaginaciji je okupila filmove sa temama iz naše dalje i bliske prošlosti, neke mučne, ali i radosne trenutke sadašnjosti, tužna sećanja na Zorana Radmilovića i Žarka Lauševića, ali sa nadom da nove, mlade glumačke snage čeka velika filmska budućnost.

Nagrada za najbolji film Festivala pripala je “Herojima Halijarda”, Contrast Studiosa, koji je izazvao veliko interesovanje čikaške publike, a među gledaocima su bili i potomci učesnika istorijskog događaja spasavanja američkih pilota. Na veliki zahtev gledalaca film je na Festivalu imao četiri projekcije. Posebnu vezu s Čikagom izrazio je i reditelj filma “Indigo Kristal”, Luka Mihailović, čiju je poruku prisutnima pročitao Miodrag Radonjić, koji tumači glavnu ulogu.

Topla dobrodošlica: Slavica Petrović sa gostima

Poslednjeg dana Festivala projekcijom filma “Šmeker” podsetili smo se nepresušnog talenta nedavno preminulog Žarka Lauševića, a sa Zoranom Amarom, rediteljem filma “Šmeker” i Žarkovim dugogodišnjim prijateljem, razgovarali smo o Žarkovoj glumi, pisanju i slikarstvu. Laušević se, da podsetimo, poslednji put poklonio publici na beogradskoj premijeri filma “Heroji Halijarda”, u kome je briljantno odigrao glavnu ulogu. Festival je posthumno dodelio priznanje Žarku Lauševiću za izuzetan doprinos filmskoj industriji Srbije.

Uz izuzetan napor organizatora Festivala, zalaganje volontera i svesrdnu pomoć mnogobrojnih sponzora i gledalaca ovogodišnji Festival opravdao je svoje jubilarno izdanje, a Slavici Petrović, direktorki Festivala, uručena je Lifetime Achivement plaketa.

Topla dobrodošlica: Slavica Petrović sa gostima

Gosti festivala

Gosti festivala bili su Nela Mihailović, glavna ženska uloga u filmu “Heroji Halijarda”, Nedeljko Bajić, glumac i producent istog filma, Jelena Bajić Jocić, producentkinja i rediteljka specijalnih efekata, Predrag Jocić, producent i direktor fotografije, Ivona Alurac Bajić, PR i marketing – svi su oni deo Contrast Studios. Režiser i scenarista Milorad Milinković i producent filma “Što se bore misli moje” Miroslav Mogorović, Nemanja Micić, producent filma “Oluja”, glumci filma “Indigo Kristal” – Miodrag Radonjić, Denis Murić i Miloš Petrović, Stefan Jevtović, glumac filma “Ko živ, ko mrtav”, Marko Grujić, reditelj i producent filma “Omaž rok zvezdi”, Nikola Stanojević, producent, i Pavel Sfera, glumac iz istog filma.

Nagrade najboljima

Žiri Festivala dodelio je i nagrade, pa je najbolju ulogu u kratkom filmu ostvario Pavel Sfera za film “Omaž rok zvezdi”.

Najbolji kratki film je “Nazdravlje”, a dokumentarni “JU grupa – Trenutak sna”. Najbolji film dijaspore je “Omaž rok zvezdi” Marka Grujića. Nagrada za očuvanje srpskog nasleđa i kulture – Aleksandar Hadži Đurović za dokumentarni film “Gora preobraženja”. Specijalnu nagradu dobio je Pavle Čemerikić za ulogu u filmu “Lost Countrdž”, dok je za žensku rolu priznanje pripalo Neli Mihailović za ulogu u filmu “Heroji Halijarda”.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Miodrag Radonjić za film “Indigo Kristal”, dok je najbolji scenario prema mišljenju žirija zasnovan na istorijskim činjenicama napisao reditelj i scenarista filma “Oluja”, Miloš Radunović. Najbolja režija je Milorad Milinković za film “Što se bore misli moje”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here