EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Srpsko zdravstvo iznedrilo je više lekara heroja, a neki od njih su, poslednjih meseci u gotovo nemogućim situacijama, izveli vrlo komplikovane zahvate, spasili više života i pokazali da mogu da idu rame uz rame sa stručnjacima iz najrazvijenijih država.

Uz to, Srbija ostvaruje i uspehe na naučnom zdravstvenom polju i mada bi stručnjaci kakve imamo bili dočekani na Zapadu raširenih ruku, rešili su da ostanu i doprinos daju u domovini.

Ovih dana su nas dve naučnice obradovale najprestižnijom regionalnom nagradom u medicini International Medis Anjards for Medical Research farmaceut Milena Anđelković i oftalmolog doc. dr Maja Živković.

Jedinstven zahvat

Milena Anđelkovićiz Kosovske Mitrovice je nagrađena za rad baziran na istraživanju moguće uloge toksičnih metala, kadmijuma i olova, u nastanku karcinoma testisa. Maja Živković, iz UKC u Nišu i docent na Medicinskom fakultetu u Nišu, bavi se lečenjem bolesti žute mrlje oka.

Njen sugrađanin i kolega iz kliničkog niškog centra, urolog Ljubomir Dinić je početkom ove godine učinio pravi podvig, možda jedinstven u svetu, kada je pacijentu skinuo 4 tumora s jedinog bubrega koji ima. Časlav Stevanović (65) iz Aleksinca živeo je od 47. godine sa jednim bubregom, pošto mu je drugi izvađen zbog kancera. Na njemu su bila tri maligna tumora, a pri zahvatu je nađen i četvrti, najveći, a dr Dinić izveo neverovatnu operaciju i spasao oboleli bubreg i život pacijenta.

Tim lekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije je krajem prošle godine, 22-godišnjoj devojci iz unutrašnjosti Srbije izvadio tumor težak 25 kilograma i sačuvali njen život. U organizmu je bilo deset kilograma vode, a tumor je rastao u predelu jajnika, pritiskao druge organe i pravio upalu u trbuhu.

Svetski podvig

Pre desetak dana multidisciplinarni tim Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa, u Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine uspešno je izveo četiri transplantacije bubrega, za manje od 24 časa, od toga dve od preminulog donora i dve od živog srodnika. Svi pacijenti su operaciju podneli dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom, bez komplikacija, i sa normalizovanom su funkcijom transplantiranog bubrega. Pre mesec dana u univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj su dan za danom uspešno izvršene dve operacije transplantacije bubrega. Od majke je dečak (17) dobio bubreg, a devojka (18)od oca. Hirurzi od živog donora presadili bubreg uz podršku stručnjaka iz Londona.

Tim lekara UKC Srbije pre četiri meseca je spasio život 67-godišnjoj ženi oboleloj od karcinoma pankreasa. Kompleksna operacija izvodi se u malom broju centara u svetu, a u Srbiji je urađena prvi put.

– Pacijentkinji je izvađen značajan deo abdominalnih organa, a procedura je specifična i u tome što podrazumeva i rekonstrukciju glavne crevne vene – saopštio je UKC i dodao da je postoperativni oporavak prošao odlično i posle nešto više od dve nedelje je već otpuštena iz bolnice.

Razvoj nauke

Tim naučnika sa univerziteta u Kragujevcu i Beogradu radi na leku protiv spinalne mišićne atrofije koji će biti jeftiniji i efikasniji od postojeće zolgensme. Razvoj medikamenta, kako objavljuju beogradski mediji, koji treba da ublaži simptome te bolesti kod odojčadi je cilj projekta SMAIPROTAC. Finansira ga Fond za nauku u okviru programa Prizma sa 284.781 evra. Novi lekovi biće razvijeni primenom veštačke inteligencije. Oni će raditi tri godine na ovom projektu.

Levo i desno srce

Na Klinici za kardiohirugiju UKC Srbije prvi put u zemlji je krajem novembra prošle godine urađena operacija ugradnje dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta, i za levo i za desno srce (LVAD+RVAD) – saopštila je ta klinika, navodeći da je time omogućeno pacijentu koji je bio u terminalnom stadijumu srčanog popuštanja produži život i premosti period do transplantacije srca.

Novitet za sinuse

Zemlja napreduje i u zdravstvenim inovacijama, pa su na Klinici za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju UKC počele operacije pomoću elektromagnetne navigacije. Uz pomoć tog aparata rade se, kažu u UKC, bezbedno intervencije i uklanjaju promene na sinusima, koji su duboko iza nosa u sredini glave. Ta klinika je prva u zemlji s ovom tehnologijom, koja radi po principu elektromagnetnog polja.