Tanjug
Kristofer Hil

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da proces dijaloga između Beograda i Prištine mora da uspe, dodajući da već predugo traje.

– Moramo ubrzati dijalog, jer ne možemo da imamo ovakve događaje koji će ga ometati – rekao je Hil, aludirajući na napad u Banjskoj 24. septembra, te istakao da je dijalog dve strane jedino rešenje.

Na pitanje da li SAD imaju neka posebna očekivanja od istrage protiv Milana Radoičića koji je rekao da je odgovoran za Banjsku, kaže da ne veruje da imaju neka posebna očekivanja od istrage, “osim toga da je ona potrebna, da se taj događaj rasvetli“.

– Ono što znamo do sada nema baš nekakvog smisla, moramo da imamo garancije da se to više neće ponoviti. To zaista nije bilo korisno. Treba nam, u konačnici, dijalog i proces koji treba da se završi sa određenim ustupcima i koncesijama. Ono što se desilo u Banjskoj nije korisno za našu diplomatiju – naveo je Hil.

Dodao je da je od srpskih vlasti čuo neka objašnjenja i misli da će ih biti više, ali da “srpske vlasti moraju da shvate da je ovo veoma ozbiljno pitanje”, jer su mir i stabilnost potrebni na Balkanu.

– Želimo temeljnu istragu da bismo shvatili šta se desilo. Ne interesuje me da li je neko nečiji prijatelj ili ne – naveo je on i dodao da želi da zna šta se desilo i ko je šta radio.

Upitan da i bi i kojih posledica bilo ako se pokaže da su srpske vlasti bile umešane u događaje u Banjskoj, on ocenjuje da je to hipotetičko pitanje u ovom trenutku.

– Međutim, postoji pitanje ko je i kada znao za te događaje. Ne želim da ometam istragu, to je i jedan od razloga zbog kojih nam je potrebna temeljna istraga da te stvari rasvetlimo – istakao je američki ambasador u Srbiji.

11 COMMENTS

  1. Ратовали смо 500 година против турака
    Ратоват ћемо још 500 година
    За Србско Свето Косово🇷🇸☦️🇷🇸
    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

  3. Mir i stabilnost su potrebni. To moze da se uspostavi kada vratite tzv. Kosovo pod teritorijalnu juridikciju Srbije kao sto i pise u rezoluciji 1244 UN.
    Zaista imas pravo kad kazes da ovo zaista dugo traje kada se ima u vidu vase krsenje normi medjunarodnog prava.
    Nadam se da ces gospodine Hil ili neko iz americke Ambasade ovo procitati

  4. Ne moze dok god vi Ameri budete podrzavali Kurtija.Kao stalno ga nesto upozoravaju a ovako radi sta hoces

  5. Trajaće toliko dugo dok MONSTRUMI (NATO, usa) ne napuste našu zemlju.ŽIVELA RUSIJA. SLAVA RUSKOJ ARMIJI.

  6. Slazem se sa PEROM.Zapad ne postuje a kamo li da ispuni ranije sporazume.Ovom aantisrbinu Jenkiju iz arizone se ocito zuri da bi Srbi prihvatili njihov lazni sporazum iz Ohrida po kome de fakto bi Srbija priznala laznu tvorevinu Amerike i EU koju je okupirzo NATO.Nece moci jenki,mnogo ti se zuri i ne mesaj se u srpske poslove inace mozes odmah biti oteran u svoju propalu nedodjiju.

  7. Naša skupština treba da proglasi privremenu okupaciju naše zemlje. Nato će propasti i američka hegemonija će propasti, a onda ćemo uzeti naše i brzo se dogovoriti sa Šiptarima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here