EPA
Kristofer Hil

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je današnja Rusija “drugačija” od one iz prošlosti, da to shvataju Evropljani i Amerikanci i da se nada da će to Srbija razumeti i uvesti joj sankcije zbog invazije na Ukrajinu.

Hil je odbacio tvrdnju da je Srbija pod “ogromnim pritiskom” zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji i dodao da je usklađivanje spoljne politike deo njenog puta u EU.

– Ne verujem da postoji ogroman pritisak na Srbiju. Srbiji je više puta pristojno rečeno da treba da uvede sankcije, neki su tu bili oštriji od drugih, ali postoji razumevanje da je Srbija u jedinstvenoj situaciji – dodao je Hil.

Na pitanje zbog čega nije dovoljno što je Vlada Srbije jasno osudila rusku agresiju na Ukrajinu i potpisala skoro sve rezolucije Ujedinjenih nacija i EU koje se na to odnose, Hil je rekao da je to tačno, ali da je Beograd stekao reputaciju da “pokušava da sedi na dve stolice” – da bude blizak i Rusiji i Evropi.

Srbija ne može da kaže: “Mi smo neka mala siromašna zemlja”

Govoreći o tome da je Srbija skoro u potpunosti zavisna od Rusije kada je reč o nabavci gasa, Hil je rekao da je potrebno potruditi se da se nađu drugi izvori energenata.

– Jedan je taj bugarski konektor koji funkcioniše prilično dobro, ima i drugih ideja da se u Srbiju dovede tečni gas iz drugih izvora. Iskreno, mislim da Srbija nije u nekoj užasnoj situaciji ove zime. Srbija, kao i druge zemlje, mora da se pripremi dugoročno – kazao je Hil.

On je rekao i da shvata da je za Srbiju, koja dobavlja jeftiniji gas iz Rusije, važna cena tog energenta, ali je dodao da je zbog toga EU pokušala da joj pomogne i plati povećane cene gasa.

– Svi moramo da se potrudimo više da pomognemo. Međutim, žao mi je, ali Srbija ne može da kaže: “Mi smo neka mala siromašna zemlja”. Srbija ima svoje probleme, ali je istovremeno vrlo uspešna zemlja. Potrebna joj je pomoć, ne kažem da nije tako, ali i druge zemlje čekaju u redu za pomoć i moramo da pomognemo i drugim zemljama, jer je Rusija energente pretvorila u oružje – dodao je američki ambasador.

“Nadam se da su prebrođene frustracije zbog bombardovanja”

Na pitanje kako objasniti građanima to što je Srbiji zabranjeno da uvozi rusku naftu, ali nije Mađarskoj, članici EU, Hil je kazao da u međunarodnoj politici “jedan standard ne važi za svaku zemlju”.

– Postoje povremeno odstupanja od jedinstvenog standarda, ja shvatam pitanje, ali moj odgovor je da mi shvatamo koje su potrebe Srbije, pomažemo kao i EU. I druge zemlje pokušavaju da pomognu, poput Azerbejdžana i Norveške. Srbija u ovome nije sama i to je izuzetno važno u ovim vremenima. Bitno je da vam čuvaju leđa i pomažu, to je kao ekipni sport u odnosu na ovo ponašanje Rusije – istakao je on.

Na pitanje da li razume postojanje strateških odnosa Srbije i Rusije, imajući u vidu pitanje Kosova, Hil je rekao da se ne može reći da Rusija “igra pozitivnu ulogu u vezi sa Kosovom” i pomaže Srbiji dok izaziva “energetsku i krizu sa hranom u svetu”.

– Morate da znate da je moja vlada zainteresovana da sarađuje s vlastima u Beogradu i Prištini, kao i sa EU da bismo videli da li možemo nekakav napredak da ostvarimo – da to nije teško pitanje, bilo bi odavno rešeno . naveo je Hil.

Na pitanje šta misli o odnosima Srbije i SAD danas i da li su prebrođene frustracije zbog bombardovanja NATO 1999. godine, Hil je kazao da se nada se je to prebrođeno i naveo da SAD žele da odnosi dve zemlje napreduju.

14 COMMENTS

  1. Схватили смо каква је ЕУ , НАТО,Америка…итд.Добро смо схватили.

  2. I Srbija želi da odnosi dve zemlje napreduju…ali SAD sede na dve stolice – poistovećuju srpsku državu sa lažnom državom koju su stvorili okupacijom dela teritorije Srbije – i njima je to jasno. Oni ne vrše nikakav pritisak, samo nam jasno saopštavaju da pošto ne uvodimo sankcije Rusiji, oni će nam zabraniti nabavku nafte (iako Madjarskoj dozvoljavaju) – i to nije pritisak ?! Ovo što ste vi izjavili gospodine Hil je licemrno i iz poticije sile i moći – u redu, imate pravo na to, samo nemojte da tražite poštovanje od Srba !

  3. Ovaj se takođe slikao sa teroristima ovk
    Nismo to zaboravili
    Znamo šta radite
    Za Srbe
    🇷🇸☦️🇷🇺

  4. Dobro je da priznajete frustracuju srpskog naroda, i ne nismo je prebrodili. Ono jos uvek traje …

  5. Наравно да схватамо, Велика Братска Православна Русија

  6. Važno je da smo shvatili kakva je AMERIKA,posle svih ratova koje je vodila.Bila sam mala ali se još sećam napal bombi,spaljenih sela i dece u Vijetnamu,a ostalom da ne pričam.Imamo kratko pamćenje i brzo zaboravljao,ismevali ste nas devedeset devete zbog toga a sad bi sve to trebalo zaboraviti.

  7. Ovaj americki OVK lobista ili se pravi lud ili misli da su Srbi lud narod kada daje ovakve izjave Rat u Ukrajini je delo Amerike EU i NATO pakta.Zbog ovakvih izjava njega treba proterati.Rusija brani Svet od NATO pakta Amerike i sve vise propadajuceg zapada.Od njega se i ne ocekuje nista jer je on bio na strani OVK za vreme bombardovanja.Oni su sami zakuvali oni vode rat da uniste Rusiju i ruski narod.1999 godine su jasno vodili rat da uniste Srbiju.Oteli joj zemlju.Vucicu.taj Bohelji nije prijatelj Srbije..Srbija mora da shvati da Amerika i NATO zle da ubede Srbe da je za njih bombardovanje bilo dobro za Srbe.Kakav idiotizam

  8. Da li je ovaj glup, ili se samo pravi? Uvidjajniji znaju da su Americi odbrojani dani i da ce rublja zameniti dolar. Nemacka vrbuje strane radnike a ima milione prikrivenih nezaposlenih. Nadaju se da ce proizvoditi za ceo svet a nemaju ni sirovine ni energiju. Jedini spas bi im bio, da ljudi rade besplatno, ali ko to moze? Sa americkim gasom nisu konkurentni i to Putin zna. Vazali tako zasad moraju ali svakoj ludosti nekad dodje kraj. Rusi mogu proizvoditi za citav svet, jer imaju i od cega i sa cim. To zapad zna i svakodnevno obmanjuje svet. Umesto da priznaju i greske i poraz. Francuzi imaju revoluciju iza sebe a Nemackoj ona jos predstoji. Traze se novi Robespjeri, jer jedan nije dovoljan. Svesno se sprecava ujedinjenje ruskih prirodnih bogatstava i nemacke tehnologije. Od toga mnogi imaju strah.

  9. Gospodine Hil, kada se izvinite i javno pokajete za sve sto ste uradili Srbima od 1945. do sada, mozemo poceti da razgovaramo o tome kako i koliko treba ovom narodu i ovoj zaemlji da isplatite novca za svu stetu koju ste naneli. Kada ukinete svoju vojnu bazu Bondsti i iselite se sa okupiranog Kosova, tek tada mozemo poceti da razmisljamo o bilo kakvoj saradnji ili prevazilazenju bilo cega …

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here