Tanjug
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da bi voleo da nova vlada Srbije bude prozapadno orijentisana i da u njoj vidi ministre koji veruju u strateške pravce za koje su, uveren je, Srbi glasali.

– To bih voleo da vidim, a razumem da je sastavljati vladu komplikovano. Kada su me u prošlosti pitali za neke pozicije, a ja davao predloge, puno puta bi se ispostavilo da sam grešio. Ne govorim vladama koga da stave na koje pozicije – rekao je Hil u intervjuu za “Blic”.

Ali, kako dodaje, veruje da živimo u važnim vremenima, u kritičnim vremenima i da će morati da se donesu mnoge bitne odluke, poput onih o energentima.

– Voleo bih da vidim vladu koja je sposobna za prevazilaženje tih izazova i koja želi da krene ka Zapadu. Veoma je jasno da su ljudi u Srbiji to izabrali – rekao je Hil.

Upitan da prokomentariše navode da su SAD jedna od moćnih kuhinja u kojoj se kuva izbor novih ministara, da se meša i utiče na budući izgled vlade, Hil odgovara da je “teško kuvati u tuđoj kuhinji”.

– Ponekad se neke stvari ostave predugo na šporetu, a nekad nešto ne bude dovoljno skuvano. Trudim se da se klonim tuđih kuhinja. Ne mešam se u izbor vlada, ja predstavljam SAD. Ako me neko pita za mišljenje, ja kažem ono što sam i vama sad rekao, ali ne i ko da bude član vlade. Poslednji put kada sam proveravao pasoš prilično jasno je pisalo da sam iz SAD – rekao je Hil.

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine i eventualnom uključivanju SAD, američki ambasador kaže da je zabrinut zbog nedostatka napretka.

– Ne znam koja bi bila prikladna mera uključivanja SAD, ali EU ima specifičan pogled na dijalog i njen stav je da je to dijalog koji će rasčistiti put do članstva u EU – rekao je Hil dodajući da je EU iz ranijih iskustava naučila da ne želi da uključi zemlje koje će joj doneti probleme, jer ima dovoljno svojih.

Koncept dijaloga je da se raščiste problemi pre ulaska u EU, naglašava on.

– Verujem da je potrebno da SAD odigraju neku ulogu u dijalogu. Ciljevi su nam isti, u dnevnom smo kontaktu sa EU, verujem da je naš odnos jači sada nego pre 20 godina, a verujem i da je važno da slušamo jedni druge i razmenimo mišljenja o tome kakvu bi to ulogu SAD trebalo da imaju – rekao je Hil.

Prema njegovim rečima, nije prikladno da se dijalog rasteže bez ikakvog pomaka.

– Mislim da svi treba da se skupimo i smislimo kako da dođemo do napretka. Neke od tih odluka su teške, ali niko ne traži ni od koga da sprovede odluke koje nisu u njihovom interesu – rekao je Hil.

On je rekao da SAD ohrabruju ovdašnje vlasti da se nastavi sa dijalogom.

– Na primer, postoje elementi dijaloga u kojem je potreban napredak i izneo sam neke svoje ideje, ali najvažnije je da EU i SAD rade zajedno, jer je zajednički interes da se dijalog privede kraju – rekao je Hil.

Govoreći o sankcijama Rusiji i energentima, američki ambasador kaže da Srbija dobija ruski gas, kao i neke zapadnoevropske zemlje, ali da Srbija, kao i ostali, mora da se zapita da li je Rusija pouzdan dobavljač.

Reč je, kako objašnjava, o energetici, o energentu od kojeg zavisi rad naših fabrika, koji nam zimi greje domove.

– Kakav je dobavljač Rusija? Mislim da nije dobar, jer meša ekonomske potrebe sa političkim i strateškim potrebama i čak se sa vremena na vreme, ne volim da upotrebljavam ovakve izraze, posluži ucenom. Sugeriše “trebalo bi da promenite politiku, ili…To implicira da će Rusija promeniti svoju politiku snabdevanja gasom, ako ne učinite nešto – rekao je Hil.

Svaka zemlja, pa i Srbija, treba da potraži druge izvore snavdevanja energentima, i to je ono što već radi i u čemu joj mnoge zemlje pomažu, zaključio je američki ambasador.

7 COMMENTS

  1. Gospodine ambasadore, to što vi volite, srpski narod baš ne voli. Srpski narod je PRAVOSLAVNI a PRAVOSLAVNI KRST je na Istoku. Bitno je reći i ovo, Istok za razliku od Zapada nikada nije napadao i rušio Srbiju, uz napomenu, Zapad je na čelu sa vašom zemljom godinama pljačkao veći deo sveta, ratovali ste i pokušavali da uništite mnoge zemlje zbog čega je, pre svega, vaša zemlja danas NAJOMRAŽENIJA država na svetu. Takvu demokratiju i takvu vladavinu danas niko ne priznaje. Zapad se bori za “Zlatnu milijardu” a za Istok je ZLATNO svo stanovništvo sveta, i Zapad i Istok i Sever i Jug.

  2. i Srbi bi voleli da vi niste tone bombi bacili na njih, da niste od uck teroristicke organizacije stvarali oslobodilacku vojsku, sve bi to Srbi voljeli ali vi ne volite Srbe , imate interese koji su usmjereni protiv Srba
    Boze Pravde

  3. Један од оних који су отимали Косово. Србији неће амбасадори бирати владу. А што се тиче уцена Руса око гаса, зар он мисли да смо ми наивни. Нама је то најјефтинији гас који купујемо а и најсигурнији. Уцене и претње Србији долазе само са Запада!

  4. Кад се сјетимо бомбардовања… имамо осјечај да ћете почети “гајити” памук у Србији.

  5. Ovaj i ne primeti kakve gluposti govori. Pitam se da li bi tako nesto htela da slusa vatikanska mafija u Poljskoj? Ameri su Srbiju imali na dlanu, ali su besmislenim bombardovanjem sve prokockali. On zna sta bi bilo resenje, ali njima trebaju robovi i topovsko meso. On bi voleo da vlada cini sta njima odgovara. Bilo bi dobro da se na vreme pokupe i odu, jer kasnije nece moci ni da beze. Davali su Milosevicu slobodne ruke da vuce granice kako zeli, samo da njima da bazu. Milosevic je znao ko su oni i nije pristao. Oni su bombardovali Jugoslaviju, ali su mislili na Rusiju i cekali da se ovi umesaju. Rusi su razumeli i cekali bolji trenutak. Ojacali su i sad mogu da rade sta hoce. Njima nisu potrebni saveznici. Samo glupak veruje da se Rusi bore protiv Ukrajine. Jednog dana ce i Ukrajinci uvideti da su samo korisni idioti, da ih izdajnik vodi i da ginu za tudj interese. Verujem da je i komicar to uvideo, ali ne sme stati. Preko 45 zemalja ga \”podrzava\” i obecava materijalnu pomoc. Samo saveznike ne mogu naci. Zasto je Evropi Balkan tako vazan? Balkan ne treba Evropi nego NATO- u. Znaju da ko vlada Balkanom, vlada Evropom – a ko vlada Evropom, vlada citavim svetom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here