Tanjug
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil rekao je da rešavanje tehničkih pitanja u politici nije za ljude koji žele brza rešenja, navodeći da Srbi na severu Kosova moraju da imaju rešeno pitanje ZSO.

Hil je, u intervjuu za Nova S, dijalog Beograda i Prištine ocenio kao veoma težak proces, te da svi shvataju da je situacija teška, ali i naznačio da je sa druge strane, neophodno da se formira Zajednica srpskih opština.

– Postoji svest kod američkih kreatora politika o tome da Srbi u Severnoj Mitrovici i na Kosovu, u stvarnosti moraju da imaju rešeno pitanje preko Zajednice srpskih opština –  kazao je Hil.

Istakao je da se tim pitanjem, pored Evrope, bave i Sjedinjene Američke Države, i da je prema tome krajnji rezultat ZSO.

– To je pitanje kojim se bave i Evropljani i SAD, te iako neće biti napretka na svakom sastanku, na kraju ćemo imati Zajednicu srpskih opština – ocenio je Hil.

Slaže se sa stavom šefa evropske diplomatije Žosepa Borelja u negativnoj oceni nedavno održanih izbora na severu, koji su održani uz bojkot većinskih Srba u ovim opštinama.

– Ja ne verujem da ti izbori mogu dugoročno da imaju pozitivan uticaj u većinski srpskim opštinama i bitno mi je da se fokusiramo i da prebrodimo to i dođemo do Zajednice opština sa srpskom većinom – naveo je Hil.

Navodi da je za ovakav proces neophodno međuljudsko razumevanje i vreme da bi se realizovalo.

– Kada imate tehnička pitanja u politici, to nije za ljude koji žele brza rešenja. Za njihovo rešavanje potrebno je vreme. Razlike su duboke i vreme je da ljudi krenu da bolje slušaju jedni druge kako bi pronašli neko rešenje – naglasio je.

3 COMMENTS

  1. Koga ti obmanjuješ iza svih problema
    i ratova koji se u svetu desavaju vi
    USD i EU ste odgovorni.
    Da li bi k.albanci smeli sve ovo da
    rade da ih vi na to ne podržavate .
    Jugoslaviju ste uništili Crnu Goru ste
    od Srbije odvojili i zavadili Kosmet ste
    teroristima dali vaše vojne baze izgradili na tuđoj zemlji !
    Vi USD i k.albanci morate jednog dana
    da napustite Srpsku Svetu zemlju!

  2. Sve lažu amerikanci
    Da napomenemo :
    R1244UN KAŽE KiM JE TERITORIJA SRBIJE 🇷🇸
    JOŠ KAŽE VOJSKA SRBIJE SE VRAĆA NA KiM🇷🇸
    KUMANOVSKI SPORAZUM TO SVE POTVRĐUJE
    I ZAŠTO TO NIJE URAĐENO?

    KO STVORIO OD učk VOJSKU albansku ?
    Da VI AMERIKANCI ZAR NE ?

    🇷🇺☦️🇷🇺

  3. Ajmo rusofili zove vas majčica rusija i braća rusi! Ajmo da branimo jednu krv bratsku zauvek. A mi ostali Srbi idemo u EU I NATO idemo među svoje, gde i pripadamo. Živela EU I NATO! Živela Srbija, Živeo Srpski narod koji se konačno vraća tamo gde pripada i gde mu je mesto, među svojima. Evropska Srbija, konačno svoja na svome među svojima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here