Youtube/Kosovo Online
Kristofer Hil i Aleksandar Vučić

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil istakao je danas da Vašington nastavlja da podržava EU u naporima da se postignu rešenja na Kosovu i Metohiji i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nastavi sa konstruktivnim angažovanjem u Briselskom procesu.

– Konstruktivan pristup je svakako način za pronalaženje rešenja – izjavio je Hil posle razgovora sa srpskim predsednikom Vučićem, i naglasio da SAD i EU deluju usaglašeno u vezi Kosova, dodajući da veruje da obe strane shvataju da moraju da postignu rešenje.

– Imao sam dobar razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Razgovarali smo o Briselskom procesu – preneo je Hil novinarima ispred Palate Srbije.

Istakao je da su SAD veoma zadovoljne naporima koje preduzima EU, i njenim pristupom.

– Smatram impresivnim da se čovek takvog ranga i statusa Žosep Borelj angažovao osam sati u rešavanje spornog pitanja. Nastavljamo da podržamo EU u njenim naporima – podvukao je Hil.

Preneo je da je na Vučića apelovao da nastavi sa konstruktivnim angažovanjem u ovom procesu. Izrazio je nadu da će biti pronađeno rešenje, ali i dodao da je za to potrebno da se obe strane angažuju.

– Konstruktivan pristup je svakako način za pronalaženje rešenja – poručio je on.

Kazao je da EU radi odličan posao, ali da se ne sme dozvoliti da hitni problemi zasene važna pitanja. Hil je rekao da je EU jasno stavila do znanja da je potrebno više od 48 sati za rešenje aktuelnog pitanja.

– EU je jasno rekla da bi želela da vidi daljih 365 dana – dodao je on.

Vučić je naveo da je Hila obavestio o poslednjoj rundi razgovora u Briselu i podelio zabrinutost za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji u svetlu najnovijeg razvoja dogadaja.

“Zahvalio sam SAD na angažovanju u smirivanju tenzija i sprečavanju daljih eskalacija i istakao da Srbija ostaje iskreno posvećena dijalogu i rešavanju svih otvorenih pitanja mirnim putem i u dobroj veri, kako bi se očuvali teško stečeni mir i stabilnost celog regiona”, napisao je Vučić na Instagramu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here