A.K./ATAImages

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil kazao je danas da SAD shvataju da Srbija ima svoje istorijsko iskustvo sa sankcijama, ali, kako ističe, počela je da plaća previsoku cenu za svoju uzdržanost po pitanju sankcija Rusiji.

Hil je, odgovarajući na pitanja novinara, koliko je realno da EU uvede Srbiji sankcije ukoliko Srbija ne prihvati novi evropski predlog za rešenje kosovskog pitanja, kazao da nije u poziciji da govori o tim eventualnim sankcijama, ali da je EU ozbiljna po pitanju sankcija Rusiji u kojima svi učestvuju iako im ne pada lako.

– Sankcije koje je EU uvela Rusiji uvedene su da bi se zaustavila užasna i ilegalna agresija na suseda – Ukrajinu – kazao je Hil novinarima pre početka konferencije “Borba protiv zarobljavanja države u jugoistočnoj Evropi”.

Dodaje da što se tiče SAD i EU evropski predlog je pravi put kojim se treba kretati kako bi se rešio problem koji nas sve opterećuje više od 20 godina.

– Zato teba ozbiljno razmotriti ovaj predlog i razmilsiti o načinima da se usvoji i da se na njemu radi – kazao je Hil.

Odgovarajući na pitanje novinara da li mu se čini da je Beograd spremniji da prihvati evropski predlog od Prištine i Aljbina Kurtija, Hil kaže da su evropljani uložili velike napore da približe dve strane i u tom smislu podseća da su u dva navrata i u Beogradu i u Prištini boravili savetnici za nacionalnu bezbednost.

– Svi se trude da pronađu rešenje kako bismo u regionu opet videli uspostavljane mira i pozitivne situacije. SAD 100 odsto podržavaju predlog EU, naravno, to je proces i ništa nije gotovo dok nije gotovo, odnosno to će trajati. Sto se tice Aljbina Kurtija sa njim smo imali mnoge sastanke, ali ne bih njegove stavove govorio umesto njega – kazao je američki ambasador.

6 COMMENTS

 1. Za Hila je pravi put francusko-nemački sporazum i uvodjenje sankcija Rusiji, a za Srbe je jedino ispravan put povlačenje priznanja lažne države Kosovo koja je nastala tako što je NATO pakt podržao terorističku OVK, učinio agresiju nad Srbijom i okupirao deo njene teritorije. Ako SAD i EU i dalje žele da su na pogrešnom putu – u redu, njihov izbor. Preživeli smo mi Osmanlijsko carstvo i Hitlera, pa ćemo preživeti i NATO okupaciju.

 2. 1. “Sankcije koje je EU uvela Rusiji uvedene su da bi se zaustavila užasna i ilegalna agresija na suseda – Ukrajinu …” >>> pre svega, ovo nije tačno a Hill ucenjuje, diskretno i perfidno
  2. “evropski predlog je pravi put kojim se treba kretati kako bi se rešio problem koji nas sve opterećuje više od 20 godina” >>>> Jel, a ko vas je tukao po ušima da pravite taj problem. Zanimljivo je da se sad horski brani Ukrajina i njen suverenitet a suverenitet SRJ ste pogazili i okupirali deo terirorije stvarajući kvazi državu zarad svojih interesa.
  3 “Svi se trude da pronađu rešenje kako bismo u regionu opet videli uspostavljane mira i pozitivne situacije.” >>> A rešenje je da Srbija prizna kvazi državu Kosovo i uvede Sankcije Rusiji.

  Pa ako je i od Hilla, mnogo je.

 3. Nakon raspada YU,
  srbi preživljavaju muče se i do kada ? Visoko obrazovani živeli su malo bolje od običnog coveka a sada u ovakvim okolnostima uživaju a živjet će i dalje mnogo bolje od običnoga čovjeka !
  Obrazovani su na televiziji po novinama muče se ha ..ha a mi ( kao ovce u toru )
  Bore se za neke granice i … a svi drugi ukidaju i žive zajedno bez graničnih prelaza … tko to koga ? što treba ? Idemo u EU!?
  sve u pm .. !?

  • Pa visoko obrazovani žive svuda u svetu bolje jer su učili školu i rade odgovorne poslove. Ne razumem šta je zamerka ??? Za granice se bori čitav srbski narod jer proganjaju i proteruju naš narod sa vekovnih ognjišta čim nema srbske državnosti na toj teritoriji…To kako EU živi bez granica videli smo u migranskoj krizi i u Kovid epidemiji…

 4. Vi ste ti koji ucjenjujete Srbiju

  Bože☦️Pomozi

  I vama će doći kraj.

  🇷🇸☦️☦️☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here