Tanjug
Kristofer Hil

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je danas da za Srbiju nema trećeg puta, već se izbor svodi na izbor između Istoka i Zapada.

– Za razliku od prošlosti kada se u Srbiji mislilo da postoji treći put, da Srbija nije ni na Istoku ni na Zapadu, da je posebna i da ide svojim putem, sada većina u Srbiji smatra da postoji pravi put i pogrešan put i želi da izabere taj pravi put. Mislim da za Srbiju postoji samo jedan put, a to je Zapad, to je Evropska unija – rekao je ambasador Hil u intrevjuu za nedeljno izdanje Politike.

Američki ambasador je ocenio da su građani Srbije odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefinisanom Istoku.

– Ovo govorim da osnovu onoga što čujem svakoga dana od ljudi, ali i na osnovu izjava predsednika Vučića – rekao je Hil.

On je izrazio razočarenje zbog toga što “problem Kosova još postoji” i rekao da su Srbija i tzv. Kosovo “susedske zemlje” koje moraju da reše mnoge probleme, ocenivši da je “pravi način (za rešavanje tih problema) dijalog koji se odvija posredstvom EU i pregovori u Briselu”.

– Svi elementi moraju biti na pregovaračkom stolu i ne može se reći o ovome hoću da razgovaram, a neću o ovome. Obeshrabren sam kada vidim da jedna strana želi jednu stvar, a ne želi da se na pregovaračkom stolu nađe ono što želi druga strana – ukazao je Hil.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, američki ambasador je rekao da bi Srbija trebalo da odluči da li su joj odnosi sa Rusijom doneli dobro i da li su dobro služili srpski interesima.

“Kada je Putin naveo Kosovo kao inspiracijju za planove u Ukrajini, većini je to zvučalo čudno. Nisam siguran da je Rusiji stalo do Srbije, ni ranije, a posebno sada”, ocenio je Hil i istakao da “nije u srpskom intersu da bude toliko energetski zavisna od Rusije”.

– Ne želimo nestašice (energenata). Želimo da pomognemo Srbiji da ima pristup prirodnom gasu i gasovodima – rekao je Hil i izrazio stav da Rusija nije pouzdan snabdevać.

Američki ambasador je podsetio da su SAD izvoznik gasa i da se “trude da se i Srbija priključi na američke gasovode”.

– Mi izvozimo taj gas, gradimo cevovode i trudimo se da se Srbija priključi na gasovode u morskim lukama. Tu je i nuklearna energija za koju mislim da je treba podržati – predočio je Kristofer Hil.

13 COMMENTS

  1. ovaj u……..rani vidovanjak pravi put i jedini da ste vi kauboji okupirali srpsku zemlju zajedno sa svabama i ostalima zlikovcima i vreme je da odu ameri sa srpske zemlje i dodje na svoje oltar jer srpski srpska vojska i tad nece biti maltetiranja srba i nealbanca ziva istina

  2. Neverovatno je do kojih granica ide bahatost g. Hilla. Lepo upakovano, ekstremno grubo mešanje u unutrašnju politiku suverene države, vređanje nacionalnog dostojanstva izjavom da su Srbija i Kosovo susedne zemlje. Pritisci, pritisci i samo pritisci. Ali…što se vrši veći pritisak na sistem, sistem pruža veći otpor.

  3. Sa amerikom uopste ne treba saradjivati.To je jedina teroristicka zemlja.To je odavno Rekao Naom Comski a on je amerikanac.A Hil treba biti proteran iz Srbije.

  4. probudi se Vučiću!!
    i shvati da Srbija NIKAD neće biti deo Evropske unije koja radi sa dve težine i izuzetno je licemerna

  5. ima nas koji te se secamo dok si rikao u arlaukao na sav glas da nas treba sve pobiti skote jedan svama ni na ringispil

  6. Ovaj punoglavac kao da ne poznaje istoriju,On je sa ovim dosao u Beograd da ubedi Srbe de nikada nece uci u EU ne u Evropu jere je Srbija jedna od najstarijih evropskih Drzava.Kakva bahatost amerikanskog jenkija koji kaze.Vas jedini put je u EUJenki je zaboravio da kaze u sred Beograda.EU vas nije bombardoval 1999,EU vas nije bombardovala u BiH.EU nije razbila Jugoslaviju i izazvala krvavi rat.EU vas i sada krade preko sporazuma o carini.EU vam duguje 100 miljardi stete iz 1999.EU vas je optuzila za nepostoj3ci genocid.EU vam otima vasu svetu zemlju KiM.Bilo bi posteno da to kaze.SRBI idite i verujte da idete u kucu vaseg djelata.On misli da su Srbi narod druge klase.primitivni bez korena i kulture pa eto on nam otvara oci.Sramota i bahatost starog jenkija

  7. Kaze politicar cija je zemlja 79 dana bomardovala Srbiju, okupirala njenu juznu pokrajinu, i tamo predala vlast banditima i teroristima.

  8. U pravu je Hill jer oni USA su posle BOGA oni vas cupaju usi jer viste mu neposlusni deca koji mislite samo za zulume i zulumcare i bog dao da slobodno moze njih dase uniste

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here