Hipo Alpe Adriju oštetili za milijardu evra

0

Kriminalnim radnjama je Hipo Alpe Adrija banci nestalo 1,4 do 1,6 milijardi evra, tvrdi bečki dnevnik "Prese", dodajući da najveća šteta nije napravljena na Balkanu, već u Austriji.
Hipo banka je prošle nedelje saopštila da je u prvih šest meseci ove godine ostvarila gubitak veći od milijarde, a potom objavila i detaljan izveštaj iz kojeg proizilazi da je do kraja juna ustanovila 88 slučajeva preko kojih je banci naneta šteta u ukupnoj vrednosti od 1,4 milijarde evra.
Ti predmeti su predati državnom tužilaštvu.
Uz to je ranije pokrenuto sedam civilnih sudskih postupaka protiv nekadašnjih rukovodilaca i trećih strana za počinjenu štetu u vrednosti od oko 109 miliona evra.
U fokusu analize prvih šest meseci nalaze se pitanja vezana za nekadašnje vlasnike Bajern LB, Lihtenštajn, kao i istrage o ćerkama firmama u inostranstvu, posebno u Bugarskoj i Italiji.

Gube na sudu
Problem banke su brojni krediti u stranim valutama, koje je Hipo prethodnih deset godina davala fizičkim licima u Istočnoj Evropi. U sudskim sporovima se banci prebacuje da nisu klijente dovoljno informisali prilikom zaključenja ugovora, kao i da je suprotna ugovoru klauzula o prilagođavanju kamata. Trenutno postoje presude u prvoj i drugoj instanci u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori, prenosi bečki dnevnik. U polugodišnjem izveštaju ova suđenja Hipo banka je većim delom stavila na teret tuženih ćerki-banaka. Banka, kako se navodi, trenutno nije u stanju da proceni ishod suđenja u svim slučajevima i njihove finansijske posledice.
Samo u Bosni je pred sudom 676 sudskih sporova protiv Hipo banke, a očekuje se još 1.500 tužbi. U Republici Srpskoj je Hipo suočena sa 172 sudska postupka, a već je izgubila niz suđenja.

Prema "Volstrit džurnalu" gubitak zbog mogućih slučajeva prevare mogao bi da poraste na 1,6 milijardi evra.
Interesantno je da Hipo banci najveći deo novca nije otuđen na Balkanu, već u Austriji, podvlači "Prese". Od 1,6 milijardi evra oko 890 miliona otpada na Austriju, 250 miliona na poslovne slučajeva u Hrvatskoj, 164 miliona na Bosnu i Hercegovinu, 130 miliona na Italiju i 100 miliona evra na Bugarsku. Manje svote su otuđene u Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji.
"Prese" tvrdi da nije samo banka oštećena, već i klijenti optužuju banku. Kako proizilazi iz polugodišnjeg izveštaja i nakon što je država preuzela posrnulu banku 2009, neke stvari nisu se baš odvijale najbolje.
Tako je provera pokazala da u pojedinim zemljama od 2009. do 2012. nisu ispravno primenjene klauzule prilagođavanja kamata dogovorene sa klijentima.
Pojedini slučajevi su se već našli pred sudom, a trenutno se analizira da li je i u vezi toga bilo krivične odgovornosti.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here