EPA-EFE/NABIL MOUNZER
Eksplozija u Bejrutu

Eksplozija u Bejrutu, glavnom gradu Libana, treća je po snazi u istoriji, odmah posle eksplozije nuklearnih bombi u Hirošimi i Nagasakiju, kaže Kristofer Bazbi, britanski stručnjak za efekte jonizujućeg zračenja i naučni sekretar Evropskog komiteta za rizike radijacije.

Guverner Bejruta Marvan Abud već je uporedio eksploziju u bejrutskoj luci, usled koje je nastala i karakteristična „pečurka“, sa eksplozijama nuklearnih bombi u japanskim gradovima 1945. godine.

Bazbi, britanski ekspert, ima i naučnu argumentaciju za takvo poređenje. U bejrutskoj luci eksplodiralo je više od 2.700 tona šalitre, hemijskog jedinjenja koje ima sličnu eksplozivnu snagu kao TNT.

To znači da je eksplozija 2.700 tona šalitre slična snazi eksplozije 2,7 kilotona TNT. Prema njegovoj računici, eksplozija u Bejrutu treća je po snazi u istoriji, odmah posle eksplozije nuklearnih bombi u Hirošimi i Nagasakiju.

– Bomba u Hirošimi imala je snagu između 10 i 12 kilotona TNT, Prema tome, eksplozija u Libanu imala je trećinu snage bombe iz Hirošime – kaže Bazbi.

On objašnjava i da se „pečurka“ tokom eksplozije u Bejrutu pojavila na sličan način kao što se to događa kod nuklearnih bombi.

– Jak udarni talas napravio je kompresiono prstenje u vodenim isparenjima, kao što bi to uradila i nuklearna bomba kada se detonira u blizini vodene površine“, navodi britanski naučnik.

Kako dodaje, eksplozije sličnih hemijskih jedinjenja kao u Bejrutu događale su se i u prošlosti, ali nijedna nije bila snažna kao ova u Libanu.

– Jedna se dogodila u Teksasu, takođe u luci, a druga u Nemačkoj dvadesetih godina 20. veka u jednom skladištu. Međutim, ova u Bejrutu je najveća posle Hirošime i Nagasakija – zaključuje britanski ekspert.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here