Austrijski smučar Marcel Hiršer (30), jedan od najboljih svih vremena, objavio da je njegovoj trofejnoj karijeri došao kraj.

Za upućenije to i nije iznenađenje. Hiršer je nagoveštavao da će se povući čim je dosegao zenit i u olimpijskom takmičenju. Imao je srebro u slalomu iz Sočija 2014, a u Pjeongčangu (Južna Koreja) prošle godine okitio se zlatnom medaljom u kombinaciji i veleslalomu.

– Uvek sam želeo da završim karijeru na vrhuncu, da ne bi gledao kako mi se dešavaju loše stvari. Moja odluka je sazrela pre dve nedelje. Siguran sam da je ispravna. Mnogi su mislili da nisam ozbiljan kada sam im govorio da razmišljam o penzionisanju kad sam krajem prošle godine postao otac – rekao je Hiršer, koji je tada uzjavio da plava i crvena, boje zastavica na skijaškoj stazi, nisu najvažnije u životu.

Hiršer u Svetskom kupu ima 67 pobeda u 245 trka alpskog skijanja (po 32 u slalomu i veleslalomu). To je treći najbolji učinak svih vremana u obe konkurencije. Proslavljeni švedski smučar Ingemar Stenmark ih ima 86, a Amerikanka Lindzi Von 82.

Austrijanac se takmičio od 2007. Prvu pobedu je postigao u veleslalomu u francuskom Val d`Izeru 2009, u godini u kojoj se povukao njegov slavni zemljak Herman Majer.

Ima rekordnih osam Kristalnih globusa za ukupnu pobedu u sezoni, svake godine od 2012. Bili su izloženi u studiju austrijske nacionalne televizije u Salcburgu, njegovom rodnom gradu. Svetski šampion je bio sedam puta u raznim disciplinama.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here