EPA/Soeren Stache
Skender Hiseni

Bivši glavni pregovarač kosovske strane u dijalogu sa Srbijom Skender Hiseni smatra da bi do kraja ove godine mogao da se postigne sporazum sa Srbijom i stavi tačka na pregovore.

Hiseni smatra da dijalog mora biti zaključen uzajamnim priznavanjem i da ne sme da ostane nerešen nijedan aspekt sukoba između Srbije i Kosova.

– Imamo trenutak i ako ćemo znati kako da ga iskoristimo, možemo da završimo proces u ovoj godini i uopšte ne vidim da je nemoguće da Kosovo i Srbija potpišu konačni sporazum do kraja godine – naglasio je Hiseni.

Ipak, prema njegovim rečima, to zavisi od toga da li je kosovski premijer Aljbin Kurti svestan da se američki sporazumi i naredbe moraju sprovoditi. Hiseni naglašava da Kurti mora da se odrekne arogancije koju on i Samoopredeljenje pokazuju i u unutrašnjoj i u spoljnoj politici.

– Nadam se i želim da vlada shvati koliko je važno i korisno da Kosovo nastavi tamo gde je stalo, sa onim okvirom osnovnih principa koji je vrlo jasan i usmeren na usklađivanje opšteg sporazuma koji bi definitivno trebalo da sadrži uzajamno priznanje – izjavio je Hiseni koji kaže da od sastanka u Briselu 15. juna ne očekuje “ništa spektakularno”.

Mišljenje ovog bivšeg glavnog pregovarača je da Kosovo mora da pokaže ozbiljnost u međunarodnim odnosima i da ne može zanemarivati sporazume koji su ratifikovani u Skupštini.

– To nije način na koji funkcioniše spoljna politika bilo koje zemlje, posebno politika države koja još uvek nije zaključila svoj status – rekao je Hiseni i naglasio da Kosovo “ne može da igra potpunu nezavisnost u spoljnoj politici”.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime