David Pavlašević
Scena iz predstave Pajaci

Kao što svako putovanje ima svoj kraj, tako se i ovo naše virtuelno polako približava svojoj destinaciji. U junu se završava pozorišna sezona, a ova je ne našom voljom bila drugačija, naglo prekinuta, sa neizvesnošću kada će se nastaviti, i bila je virtuelna, navode u Madlenianumu.

Ipak i u ovim teškim trenucima smo ostali sa svojom publikom, koja je jedinstveno iz svog doma mogla da pogleda većinu čarobnih momenata sa scene Opere i teatra Madlenianum, a mogla je da zaviri i iza scene. Ove nedelje su na repertoaru predstave koje se i dalje izvode i koje ćemo sa radošću ponovo igrati od oktobra meseca, u sezoni 2020/2021.

Prva na listi je opera Ruđera Leonkavala Pajaci,  premijerno izvedena 28. oktobra 2011. Naš cenjeni gost iz Sankt Peterburga reditelj Jurij Aleksandrov nam je doneo predstavu koja je tako bliska današnjem gledaocu. On je jednočinku podelio na dva dela i poigrao se sa strastima i igrom u teatru. U tome mu je višestruko pomogao dirigent Stanko Jovanović, a pamti se izvođenje Hon Lija kao Kanija i čuvena arija Plači Pajaco na kraju prvog čina.

Počeli smo kao Kamerna opera Madlenianum sa operom Domenika Čimaroze Tajni brak, otud logičan izbor umetničkih rukovodilaca našeg Muzičko-operskog studija Tanje Obrenović i Tadije Miletića koji su baš ovu operu izabrali za debi mladih pevača koji su prošli višemesečni rad u studiju, bruseći svoj talenat uz iskusne pedagoge. Premijera inscenacije scena iz ove opere, održana krajem sezone 2018/2019, bila je tako uspešna, uz pozitivne kritike poznavalaca, da je ova opera za mlade nastavila svoj život i u ovoj sezoni u Programu za mlade, a očekuje nas i iduće sezone za sve one zainteresovane gledaoce koji tek ulaze u očaravajuči svet opere.

Tajni brak

U nedelju tradicionalno drama, prva pozorišna režija maestralnog Predraga Ejdusa, komad po tekstu Miodraga Ilića, Kazanova protiv Don Žuana. Peca je fantastično odigrao Kazanovu, filozofa, večitog ljubavnika i kockara. Dok mu parira mlad, naočit i talentovan Petar Benčina, u izmišljenom liku Don Žuana, a kako se sve vrti oko žene i njih dvojica se vrte oko Gizele, u izvođenju Andrijane Oliverić.

Kazanova protiv Don Žuana

Posle odlaska našeg velikog glumca nismo mogli da dozvolimo da ovaj sjajan tekst ode u zaborav, i dalje ćemo ga izvoditi, u obnovi Miodraga Ilića, i u izvođenju Tihomira Stanića, koji je dostojno zamenio Pecu i koji kaže da je ovo njegova životna uloga, jer se uvek divio Kazanovi. Tiku ćete gledati na našoj Maloj sceni već od iduće sezone, a Pecu u nedelju od 20 časova. Kako nam je teško da se rastanemo posle nekoliko meseci ovog putovanja pozivamo vas da na našim društvenim mrežama glasate koje predstave želite ponovo da gledate, one sa najvećim brojem glasova ćemo ponoviti. Šaljite svoje predloge u Inbox do 15. juna!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here