wikipedia.org/Suradnik13

„U sklopu međunarodne vojne vežbe „Hitni odgovor 19″, danas je u Hrvatsku došlo 286 pripadnika i 71 vozilo oružanih snaga Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Slovenije“, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.

Navodi se da je preko graničnog prelaza Karasović stiglo šest motornih vozila i 22 pripadnika vojske Crne Gore, a preko graničnog prelaza Ličko Petrovo Selo došlo je 99 pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa 17 motornih vozila HMMWV i tri teretna vozila, prenosi Hina.

Iz vojske Severne Makedonije preko graničnog prelaza Bajakovo u Hrvatsku je stiglo ukupno 30 pripadnika sa 12 motornih vozila, a preko graničnog prelaza Macelj 135 pripadnika i 36 motornih vozila iz sastava Slovenačke vojske.

Navodi se da su vojne snage tih zemalja došle na vojni poligon „Eugen Kvaternik“ kod Slunja.

Hina je juče prenela da su u sklopu međunarodne vojne vježbe „Hitni odgovor 19“ u zadarsku luku Gaženica stigla dva desantna broda minopolagača Hrvatske ratne mornarice (HRM) „Krka“ i „Cetina“ iz kojih se „iskrcalo stotinu pripadnika oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih bezbednosnih snaga sa 23 vozila“.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane je u nedelju u saopštenju o vežbi među 1.600 vojnika koji u njoj učestvuju – iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, SAD, Albanije, Crne Gore, Poljske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Litvanije, Severne Makedonije, BIH, Italije i Nemačke, navelo i „pripadnike oružanih snaga Kosova“.

Međunarodna vojna vežba „Hitni odgovor 19“ odvija se od 10. maja do 6. juna na teritoriji Hrvatske na vojnom poligonu kod Slunja, u kasarni „Josip Jović“ u Udbini, kao i na području Slovenije i Mađarske.

Vežbu planira i vodi Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM) sa težištem na uvežbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

U ovoj inicijativi, koja nosi naziv i Američko-jadranska povelja, članice su Albanija, Hrvatska, Severna Makedonija, Crna Gora, BiH i SAD, dok je Srbija 2008. godine dobila status posmatrača.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime