Hitlerova knjiga opet legalna u Nemačkoj?

0

List podseća da se, prema nemačkom Ustavu, donetom nakon 1945. godine, širenje nacističke filozofije kažnjava novčanom kaznom i zatvorom, a autorsko pravo na štampanje ove knjige, koje pripada saveznoj državi Bavarskoj, u kojoj je nacistički pokret i začet 1920-ih godina, ističe za pet godina.

Institut za savremenu istoriju iz Minhena je, međutim, danas saopštio da će objaviti "objašnjenu verziju" sa istorijskim napomenama kako bi knjiga mogla da se koristi u školama i na fakultetima.

Po isteku autorskog prava države Bavarske, za štampanje "Majn kampfa" neće biti potrebna posebna dozvola, navodi "Dejli telegraf".

"Pored toga, smatramo da će naša verzija, sa napomenama i komentarima koji ukazuju na neispravnost većine stvari koje je on (Hitler) napisao, biti daleko bolja od neonacističkih verzija", saopštio je institut.

Podršku ovom projektu već su dali jevrejski lideri u Nemačkoj koji smatraju da bi to "sprečilo neonaciste da profitiraju na račun ‘Majn kampfa’, dok bi informisan pristup ovoj knjizi svakako otklonio mnoge njene lažne i istrajne mitove".

"Majn kampf" je za vreme Trećeg rajha bio prodavaniji od Biblije, u čak 12 miliona primeraka, a mnogi listovi širom sveta su ga objavljivali u delovima.

Hitler je ovu izuzetno kontroverznu knjigu, "prepunu predrasuda i mržnje jednog neobrazovanog čoveka i beskrajnih govora protiv jevreja", piše "Dejli telegraf", napisao tokom petogodišnjeg boravka u zatvoru zbog pokušaja da zbaci vladu 1924. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here